Zaprezentowane ciasteczka sprawdzą się idealnie w okresie poświątecznym, szczególnie jeśli pozostały Wam jajka, nawet takie z majonezem oraz macie nadmiar czekoladowych zajączków, jajeczek i innych łakoci.
Są naprawdę pyszne, chrupiące i absolutnie ani jajka, ani majonez nie jest w nich wyczuwalny.
Zresztą słodkie wypieki z majonezem i gotowanymi jajkami to nie nowość.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia.
Polecam!
Zerknijcie też na przepisy:
Czekoladowo-kokosowe ciasteczka z majonezem (moje ulubione, kruche i delikatne) - klik.
Kruche ciasteczka z majonezem - klik.
Marmurkowe babeczki z majonezem - klik.
Babeczki cytrynowo-majonezowe - klik.
(około 18 sztuk)
180g mąki pszennej
100g masła/margaryny
100g cukru
100g cukru
3 łyżki majonezu (płaskie)
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
kilka kropli aromatu cytrynowego/waniliowego
Dodatkowo:
100g czekolady (u mnie deserowa)
Masło utrzeć z cukrem, aromatem oraz szczyptą soli.
Ciągle mieszając - dodać majonez, uprzednio starte jak najdrobniej jajka i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciągle mieszając - dodać majonez, uprzednio starte jak najdrobniej jajka i następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Na końcu wsypać posiekaną czekoladę.
Całość dokładnie połączyć za pomocą dłoni.
Z powstałej masy uformować kuleczki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego.
Każdą kulkę odrobinę spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.
Ostudzić na kratce.
Bardzo ciekawy przepis :) Idealny na poświąteczne wykorzystanie jajek ;)
OdpowiedzUsuńTo fakt. Lubię robić te ciasteczka nie tylko po świętach.
UsuńTakich nie znalam ;D
OdpowiedzUsuńTaki mój autorski przepis ;) Polecam...
UsuńWyglądają przepysznie ;-D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńA ile tego cukru dodać?
OdpowiedzUsuńPoprawiłam - 100g.
Usuń