Takie racuszki posmakują dzieciom oraz dorosłym i to bez względu, czy preferują zdrową dietę lub ograniczają cukier.
Tak, pomimo że placki zawierają czekoladę to w swoim składzie nie zawierają ani grama cukru (pomijając fruktozę z jabłek).
Użyta przeze mnie czekolada jest produktem bezglutenowym oraz z substancjami słodzącymi zamiast cukru.
Placuszki są naprawdę bardzo smaczne, bardzo puszyste i delikatne w smaku.
Jabłko nie od dziś doskonale komponuje się z cynamonem, a przyznam, że z dodatkiem czekolady jest rewelacyjne.
Kto spróbuje takiego połączenia?
(około 15 sztuk)
1 szklanka mąki żytniej (u mnie typ 720; 1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
1 jabłko
30g czekolady (gorzkiej lub mlecznej bez cukru)
1/2 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
odrobina tłuszczu do smażenia
Białko ubić na sztywną pianę.
W drugiej misce należy wymieszać żółtko, mąkę, mleko, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę.
Następnie jednolitą masę delikatnie połączyć z białkiem i na końcu z jabłkiem pokrojonym w niewielką kostkę oraz posiekaną czekoladą.
Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)
Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się.
Podawać solo lub z ulubionymi dodatkami.
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajne placuszki :) A jeśli chodzi o czekolady Torras to mi bardzo smakuje biała z truskawkami :D
OdpowiedzUsuńKocham białą czekoladę i mam swoją ulubioną, bo biała czekolada jest nie równa białej czekoladzie ;) Czekolady Torras również podbiły moje serducho - każda mi smakuje, a w szczególności z kokosem oraz algami i solą morską :)
UsuńPIękne placuszki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuń