czwartek, lutego 07, 2019

Schab duszony w sosie węgierskim





Schab w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym to prosta i doskonała propozycja na pyszny obiad, który sprawdzi się na co dzień, jak również i od święta.
Mięso wychodzi miękkie, kruche oraz idealnie doprawione.
Całość ma wyrazisty smak i świetnie komponuje się z ulubioną kaszą, ryżem, makaronem lub tłuczonymi ziemniakami.
Polecam!

(około 6 porcji)
1 kg schabu wieprzowego
1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
3 łyżki mąki pszennej
2 cebule
5 łyżek oleju
Sos:
750 ml bulionu
3 łyżki sosu sojowego
3 ziarna ziela angielskiego 
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej

Umyty schab pokroić w plastry (u mnie wyszło 6 sztuk) i dokładnie natrzeć papryką.
Następnie każdy kawałek należy obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Mięso umieścić w garnku, a na tłuszczu z patelni zeszklić uprzednio posiekaną cebulę.
Cebulę przełożyć do schabu, dodać sos sojowy, listki laurowe, ziele angielskie, obie papryki oraz czosnek.
Całość zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa.
Na końcu sos połączyć z koncentratem pomidorowym oraz zagęścić łyżką mąki.
(Mąkę należy wymieszać z odrobiną zimnej wody, dodać odrobinę sosu i dopiero wtedy połączyć z resztą.)
U mnie nigdy nie ma potrzeby, ale sos można doprawić do smaku.

Przyprawy użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób.


11 komentarzy:

  1. Tak bez pieprzu i soli i jest ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bulion nadaje sosowi smak. Poza tym dodany jest sos sojowy i dużo papryki.

      Usuń
  2. W zeszłym miesiącu miałam taki obiadek podobny ito fakt ze kotleciki wychodzą chrupiące bardzo fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dziś taki schab na obiad. Jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, muszę przetestować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie polecasz przyprawy, jakbym chciał zrobić jeszcze ostrzejszą wersję?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger