Sałatka jest przepyszna, bardzo pożywna i śmiało może zastąpić lekki obiad.
Osobiście uwielbiam kaszę bulgur, ale szkoda, że jest ona jeszcze tak mało popularna oraz rzadko używana.
Bulgur posiada mnóstwo wartościowych właściwościami oraz składników odżywczych.
Między innymi jest wielką skarbnicą białka, błonnika, witamin z grupy B, folianów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów - fosforu, cynku, magnezu, selenu i chromu.
Dodam jeszcze, że jej niski indeks glikemiczny nie powoduje nagłych skoków insuliny we krwi, dzięki czemu świetnie nadaje się dla diabetyków i osób które chcą być syte na dłużej.
Polecam samą kaszę oraz zaprezentowaną sałatkę!
200g ugotowanej kaszy bulgur
100g wędzonego kurczaka (waga samego mięsa)
50g kapusty pekińskiej
50g oliwek
Ponadto:
sól, pieprz
Mięso z kurczaka rozdrobnić na mniejsze kawałki, kapustę pekińską drobno posiekać, a oliwki przekroić na pół.
Wszystkie składniki należy połączyć i wymieszać z olejem.
Sałatkę doprawić solą (ostrożnie, ponieważ kurczak jest słony) i pieprzem.
(*) Użyłam oleju z pestek winogron Koala, który można nabyć na stronie sklepu Panegara.
Dlaczego ten olej?
Ponieważ posiada dobrą jakość, jest w 100% naturalny, a poza tym ma szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm.
Olej w smaku jest bardzo łagodny i lekko orzechowy, za co polubią go osoby nieprzepadające za olejowym smakiem.
bardzo fajne połączenie
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńUwielbiam sałatki, gdyż można w nich dobrać składniki, które nam smakują. Przepis bardzo mi odpowiada, mało składników, a smak i soczystość jest :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :) Polecam to połączenie :)
Usuńna pewno jest pyszna
OdpowiedzUsuńBaaardzo, polecam!
UsuńKolejny przepis z którego skorzystam, bo uwielbiam tego typu sałatki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się <3
Usuń