Mając sprawdzony przepis na korpusy do kruchych babeczek - zawsze piekę ich większą ilość i tym samym co jakiś czas przygotowuję je z przeróżnymi nadzieniami.
Krem na bazie serka homogenizowanego również Wam opisywałam, a teraz chciałam Wam pokazać jak prezentują się moje idealnie kruche babeczki nadziane pyszną waniliowo-cytrynową masą.
Całość nie tylko bardzo ładnie wygląda, ale również jest przepyszna!
Polecam!
Krem na bazie serka homogenizowanego również Wam opisywałam, a teraz chciałam Wam pokazać jak prezentują się moje idealnie kruche babeczki nadziane pyszną waniliowo-cytrynową masą.
Całość nie tylko bardzo ładnie wygląda, ale również jest przepyszna!
Polecam!
(około 30 małych babeczek)
Babeczki:
1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki - 315g; zwyklej około 240g)
1/4 szklanki cukru pudru (około 40-45g)
1 szczypta soli
120g masła
2 żółtka
Ponadto:
masło do wysmarowania foremek
1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki - 315g; zwyklej około 240g)
1/4 szklanki cukru pudru (około 40-45g)
1 szczypta soli
120g masła
2 żółtka
Ponadto:
masło do wysmarowania foremek
Krem:
350g waniliowego serka homogenizowanego
100g masła
3 łyżki cukru pudru (płaskie)
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina startej skórki cytrynowej
Upiec korpusy do babeczek.
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli.
Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem.
W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka.
Całość szybko zagnieść.
Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i powykrawać z niego okręgi - nie co większe od średnicy foremki.
(Można użyć szklanki.)
Wykrojonymi kółkami bardzo dokładnie wylepić porządnie natłuszczone foremki do babeczek.
(Masło najlepiej roztopić, a następnie za pomocą pędzelka wysmarować nim blaszki.)
Foremki z ciastem ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut.
Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem.
Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach.
(Powinny być rumiane.)
Jeszcze ciepłe korpusiki ostrożnie wyjąć z foremek.
Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem.
W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka.
Całość szybko zagnieść.
Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć do lodówki na około 60 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i powykrawać z niego okręgi - nie co większe od średnicy foremki.
(Można użyć szklanki.)
Wykrojonymi kółkami bardzo dokładnie wylepić porządnie natłuszczone foremki do babeczek.
(Masło najlepiej roztopić, a następnie za pomocą pędzelka wysmarować nim blaszki.)
Foremki z ciastem ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut.
Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem.
Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach.
(Powinny być rumiane.)
Jeszcze ciepłe korpusiki ostrożnie wyjąć z foremek.
Przygotować krem.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i następnie dokładnie zmiksować z serkiem.
Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową.
Babeczki.
Ostudzone babeczki napełnić kremem i udekorować według uznania.
Szklanka użyta w moich przepisach zawsze posiada 250 ml.
Szklanka użyta w moich przepisach zawsze posiada 250 ml.
Pyszne babeczki
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńsmakowitości :D
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
UsuńUwielbiam babeczki, więc takie z chęcią zjem :)
OdpowiedzUsuń:*
Usuń