Uwielbiam owoce pieczone z dużą ilością kruszonki, a ta egzotyczna wersja crumble powstała już dobre kilka lat temu i do dziś świetnie sprawdza się jako pyszny oraz ekspresowy wypiek.
To prosty, nieskomplikowany deser lub jak kto woli - ciasto.
Rewelacyjnie smakuje na ciepło - a zapach... obłędny.
Koniecznie spróbujcie słodko-kwaskowatego połączenia owoców z chrupiącą, kokosową kruszonką!
Polecam.
(3-4 porcje; u mnie forma 15 x 20 cm)
1 duży banan
2 owoce kiwi
3 łyżki soku z pomarańczy (może być z mandarynki lub cytryny)
Kruszonka:
50g mąki pszennej
30g płatków (u mnie najczęściej są to owsiane lub jaglane)
10g wiórków kokosowych
40g cukru
7 łyżek oleju
Opcjonalnie do podania:
cukier puder
świeże owoce
Wszystkie składniki kruszonki dokładnie połączyć za pomocą palców - tak, aby powstało grudkowate ciasto.
Na dnie formy wysmarowanej odrobiną tłuszczu ułożyć plasterki banana, skropić je sokiem pomarańczowym i umieścić plastry kiwi.
Całość posypać kruszonką.
Crumble wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w 190 stopniach.
Owoce pod kruszonką świetnie smakują na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu lub ostudzone, na zimno.
Przed podaniem można udekorować je świeżymi owocami, bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem.
Przed podaniem można udekorować je świeżymi owocami, bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam takie desery :) Jejku, gdyby nie ta godzina to już bym piekła :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńPychota :) Uwielbiam takie desery :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńTo musi być pyszne... i ten zapach! :)
OdpowiedzUsuń