Nie ma to jak zabrać się do robienia tortu z myślą, że wszystkie potrzebne składniki znajdują się w kuchni...
Niestety, ale pewnego razu... pomyliłam się i dodatkowo była to niedziela wolna od handlu, a wszystko już przygotowałam i nie chciałam odkładać tego na następny dzień.
To właśnie historia powstania tego kremu!
Przyznam, że początkowo nie było mi do śmiechu, ale później doszłam do wniosku, że wyszedł mi przepyszny, a nawet jeden z najlepszych oraz dość tani krem.
Można z niego przygotować smaczny deser, przełożyć nim
przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki oraz rurki.
Nadaje się również do dekoracji wszelkich słodkości, ponieważ doskonale trzyma formę - nawet od razu po przygotowaniu.
Krem jest też lekki i bardzo delikatny w smaku.
Posmak i słodycz białej czekolady świetnie komponuje się z lekko kwaśnym jogurtem naturalnym.
Koniecznie spróbujcie tego połączenia, które u mnie sprawdziło się już mnóstwo razy.
400 ml jogurtu naturalnego (*)
200g białej czekolady
1 opakowanie bitej śmietany w proszku tzw. "Śnieżki" (**)
200g białej czekolady
1 opakowanie bitej śmietany w proszku tzw. "Śnieżki" (**)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
(Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na
garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na
małym ogniu.)
Jogurt przełożyć do miski i stopniowo połączyć z płynną czekoladą.
Na końcu wsypać bitą śmietanę w proszku.
Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej oraz sztywnej konsystencji.
Krem nadaje się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu, choć schłodzony nabierze dodatkowej stabilności.
Z podanych proporcji kremu wystarczy np. do podwójnego przełożenia tortu o średnicy 18-20 cm.
(*) Jogurt powinien być dość gęsty (może być lejący się) i o aksamitnej, jednolitej konsystencji - nie taki, że można go kroić.
Zamiast jogurtu można użyć lekko kwaśnej śmietany.
(**) Krem nadaje się również do do tortu z masą cukrową, tylko wtedy warto dodać do niego 2, a nie 1 opakowanie śmietanki w proszku.
Przykładowe wykorzystanie kremu:
Tort z kremem jogurtowym z białą czekoladą i chrupiącą polewą - klik.
pychotka:)
OdpowiedzUsuńOj taaak :*
UsuńWitam.Skoro wyszedl dobry z biala czekolada to moze i z mleczna i gorzka tez by sie udal? Probowala Pani?
OdpowiedzUsuńTak próbowałam i wyszedł :) Tylko do czekolady gorzkiej i mlecznej nie dodaję żadnych usztywniaczy :)
UsuńA jaki jogurt Pani użyła?
OdpowiedzUsuńRóżnych używałam, można też użyć greckiego z Biedronki - bardzo go lubię.
UsuńCzy krem można przygotować dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńPolecam przed użyciem. Będzie lepiej się rozsmarowywał.
UsuńNie mam niestety śmietanki w proszku, co można użyć zamienię?
OdpowiedzUsuńMożna zagęścić żelatyną.
Usuń