Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciecierzycę (zwaną też cieciorką lub grochem włoskim) i często podjadam ją - już ugotowaną lub z puszki bez żadnych dodatków.
(Tu możecie zerknąć na inne moje przepisu z cieciorką w roli głównej - klik.)
Tym razem chciałam Wam polecić przepyszną zupę krem, którą polubią zarówno dzieci, jak i dorośli.
Moja ponad 1,5 roczna córka zjada jej całą miseczkę i czasami prosi o dokładkę.
Cieszę się z tego powodu, ponieważ ciecierzyca zawiera sporo białka, witamin i mikroelementów.
Bogata jest również w błonnik oraz żelazo.
Zupa oprócz walorów smakowych jest bardzo pożywna i z powodzeniem może sprawdzić się jako jednodaniowy obiad dla całej rodziny.
Polecam!
(około 4 porcje)
2 szklanki wody/bulionu
(1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki suchej ciecierzycy lub 1 puszka konserwowe
1 marchewka
1 marchewka
1 ziemniak (większy)
1 cebula
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka domowej vegety (w przypadku kiedy używamy wody)
2 łyżki masła
1 łyżka domowej vegety (w przypadku kiedy używamy wody)
2 listki laurowe (w przypadku kiedy używamy wody)
2 ziarna ziela angielskiego (w przypadku kiedy używamy wody)
1 szczypta suszonej natki pietruszki (solidna; można użyć świeżej)
sól, pieprz
1 szczypta suszonej natki pietruszki (solidna; można użyć świeżej)
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 szklanka mleka 3/2% lub śmietanki
Ponadto u mnie:
czarny sezam do posypania
groszek ptysiowy
Suchą ciecierzycę należy moczyć w wodzie z 1 łyżeczką sody przez minimum 12 godzin.
(Uwaga, bo podwoi swoją objętość.)
Po tym czasie ziarna odcedzić i dokładnie osuszyć.(Uwaga, bo podwoi swoją objętość.)
Gotować w świeżej wodzie z 1/2 łyżeczki sody do całkowitej miękkości.
(Potrwa to 1-2 godziny.)
(Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!)
(Nie solić wody, ponieważ ciecierzyca będzie twarda!)
Obranego ziemniaka pokroić w niewielką kostkę, marchew w plasterki, cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku, w którym będzie gotowana zupa - na roztopionym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać czosnek i pozostałe warzywa.
Wszystko razem podsmażyć dodatkowe 3-4 minuty, dołożyć ciecierzycę i następnie całość zalać bulionem/wodą.
(W przypadku wody dodać domową vegetę, listki laurowe oraz ziele angielskie.)
Zupę gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną.
(Potrwa to około 25 minut.)
Na koniec dolać mleko/śmietankę.
Wszystko zblendować na kremową konsystencję oraz doprawić do smaku.
(Jeśli zupa jest za gęsta należy dolać odrobinę wody/bulionu.)
Gotową zupę przelać do miseczek, a dodatkowo każdą porcję można posypać sezamem oraz groszkiem ptysiowym.
(Jeśli zupa jest za gęsta należy dolać odrobinę wody/bulionu.)
Gotową zupę przelać do miseczek, a dodatkowo każdą porcję można posypać sezamem oraz groszkiem ptysiowym.
Kiedyś zrobię taką zupkę krem ;)
OdpowiedzUsuńPolecam! Smakuje naprawdę rewelacyjnie!
UsuńHi to all, since I am in fact eager of reading
OdpowiedzUsuńthis web site's post to be updated regularly. It carries
pleasant stuff.
Thanks.
UsuńMam ciecierzyce w puszcze więc w weekend na pewno zrobię zupę bo wygląda zachęcająco
OdpowiedzUsuńSuper. Koniecznie pochwal się efektem.
Usuń