Jest to jeden z uniwersalnych i najprostszych biszkoptów jaki istnieje.
Zapewniam Was, że zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada!
Jest delikatny, puszysty, po prostu idealny.
Ja zazwyczaj nie dodaję do niego proszku do pieczenia, ale jeśli macie obawy, że coś pójdzie do tak - dodajcie odrobinę, czyli 1/2-1 łyżeczkę w zależności od wielkości biszkoptu.
(Tortownica o średnicy 18 cm)
3 jajka
100g cukru (ciup mniej niż 1/2 szklanki)
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g)
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (80g)
2 łyżki kakao (płaskie)
(Tortownica o średnicy 22-24 cm) (*)
5 jajek
3/4 szklanki cukru (160g)
3/4 szklanki cukru (160g)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (120g)
3 łyżki kakao (płaskie)
(Tortownica o średnicy 25-26 cm) (**)
7 jajek
3/4 szklanki cukru (160g)
3/4 szklanki cukru (160g)
1 szklanka mąki pszennej tortowej (160g)
4 łyżki kakao (płaskie)
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków
niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na odpowiednią ilość części.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić na odpowiednią ilość części.
1 szklanka = 250 ml
(*) W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga wysokość około 7 cm.
W zależności od wymiarów formy z biszkoptu wyjdą 3-4 blaty.
(**) Z biszkoptu wyjdą 3 blaty.
Bez proszku?
OdpowiedzUsuńTak. Ale jak się doda to nic się nie stanie.
UsuńGood post however , I was wanting to know if you could write a litte
OdpowiedzUsuńmore on this subject? I'd be very thankful if you could elaborate a little bit further.
Cheers!
And what exactly is interested?
UsuńUwielbiam biszkopty, więc z chęcią skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
Usuń