Szukacie pomysłu na pyszny krem do ciasta, tortu, czy udekorowania babeczek?
Polecam Wam ten na bazie twarogu i masła!
Przyznam szczerze, że za każdym razem kiedy przygotowuję ów krem to mam ochotę wyjeść go prosto z miski...
Jest po prostu rewelacyjny w smaku i wbrew pozorom nie mocno serowy.
Jego delikatność sprawia, że po prostu rozpływa się w ustach.
Krem idealnie też trzyma swoją formę, więc idealnie nadaję się nie tylko do lekkich wypieków, ale również do wielowarstwowych, z masą cukrową lub ich dekoracji.
Jego słodkość możecie modyfikować w zależności od całokształtu swojego deseru.
Istnieje też możliwość sporządzenia go w innej wersji smakowej, np. poprzez dodanie kakao, czekolady, bakalii, soku, owoców itp.
(Poniżej przedstawiłam opcję średnio słodką z nutą wanilii.)
Polecam!
Jest po prostu rewelacyjny w smaku i wbrew pozorom nie mocno serowy.
Jego delikatność sprawia, że po prostu rozpływa się w ustach.
Krem idealnie też trzyma swoją formę, więc idealnie nadaję się nie tylko do lekkich wypieków, ale również do wielowarstwowych, z masą cukrową lub ich dekoracji.
Jego słodkość możecie modyfikować w zależności od całokształtu swojego deseru.
Istnieje też możliwość sporządzenia go w innej wersji smakowej, np. poprzez dodanie kakao, czekolady, bakalii, soku, owoców itp.
(Poniżej przedstawiłam opcję średnio słodką z nutą wanilii.)
Polecam!
400g mielonego twarogu (może być z wiaderka, ale koniecznie dobrej jakości)
200g masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego (przepis na domowy tu - klik)
Miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym należy ubić do białości i stopniowo zmiksować z twarogiem.
Krem już nadaje się do użycia.
Podane proporcje wystarczą np. do podwójnego przełożenia ciasta o średnicy 18 cm - grubymi warstwami kremu.
Podane proporcje wystarczą np. do podwójnego przełożenia ciasta o średnicy 18 cm - grubymi warstwami kremu.
Przykładowe wykorzystanie kremu - klik.
O proszę, takiej propozycji kremu jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńJaki twaróg polecasz???
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze sprawdza się Wieluń.
UsuńPyszny, przekladam nim ciasto marchewkowe. Ja zamiast cukru pudru dodaje miód.
OdpowiedzUsuńSuper. Proszę podesłać zdjęcie to z chęcią umieszczę ją w galerii na fb.
UsuńCzy ta masa nadaje się na tynk do tortu???
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńA taki zwykly ser tez moze byc taki np.tlusty lub połtusty?
OdpowiedzUsuńOczywiście, tylko zmielony!
Usuń,Mój ulubiony" najlepszy
Usuń:)
UsuńNie warzy się? Bo właśnie zwarzył mi się krem z twarożku śmietankowego firmy Rokitnianka :( Nawet rozcieranie na parze nie pomogło...
UsuńU mnie ani razu tak się nie zdarzyło :)
UsuńA ja przełoże nim torcik red velwet na walentynki 🥰😍😍 :)
OdpowiedzUsuńSuper. Pochwal się efektem.
UsuńCzy ten krem nadaje się do przełożenia tortu?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńCzy ten krem topi masę cukrową?
OdpowiedzUsuńPracowałam jedynie z kremem maślanym i z masą cukrową.
UsuńOdpowiedź brzmi: tak, krem topi masę cukrową. Twaróg ma w sobie dużo wody, dlatego topi masę cukrową. Jeśli chcemy takiego kremu użyć do wypełnienia tortu i chcemy go potem obłożyć masą cukrową, trzeba zrobić tynk z kremu maślanego, żeby zaizolować wilgoć. Krem maślany to sam tłuszcz, więc nadaje się do tego akurat.
UsuńPrzy ozdabianiu figurkami, napisami z masy cukrowej można tort wykonać w całości w tym kremie, o ile elementy figurek, ktore stykają się z tortem, pokryjemy np. czekoladą. Do jasnego kremu białą, do ciemnego - ciemną.
Robiłam krem do rolady z połowy porcji i ajerkoniaku (zalegał w lodówce ).Musiałem też dodać żelatynę, wyszedł pyszny.Dziękuję.
OdpowiedzUsuńSuper. A może uchowało się jakieś zdjęcie?
UsuńA zamiast cukru waniliowego może być olejek waniliowy
OdpowiedzUsuńJasne, że tak.
UsuńHej..ile czasu moze stac ciasto z tym kremem serowym
OdpowiedzUsuńU mnie nigdy nie stało zbyt długo.... Ten krem jest dość trwały.
UsuńCzy nada się do dekoracji babeczek?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńOd lat robię w malakserze do wuzetki krem z serka homogenizowanego z masłem roślinnym i cukrem pudrem. Proporcje są 250 na 250 gram. Wszystkim zawsze bardzo smakował ten krem. Nikt nie sądził, że jest z sera.Teraz trudno kupić dobry serek i nieraz krem wychodził zbyt rzadki. Nie pomyślałam, że można dodać żelatynę. Ponadto chciałam go robić ze zwykłym masłem. Ale ono do serka homogenizowanego jest jakieś za ciężkie. Ostatnio zrobiłam z sera półtłustego i zwykłego masła i wyszedł lepszy, bardziej zwarty (nie musiałam mielić, bo robi to malakser). Teraz mam wreszcie super przepis i lepsze proporcje, bo o połowę mniej masła i mniej cukru (u mnie 7 łyżek i cukier waniliowy). Wypróbuję Twój przepis w najbliższy weekend. Z góry za niego dziękuję!
OdpowiedzUsuń