Pyszny krem na bazie serka homogenizowanego, który idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek.
Sprawdzi się także jako deser, a jego słodycz świetnie przełamuje nuta cytryny.
Krem ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt.
Serek przeważnie łączyłam z bitą śmietaną, lecz w połączeniu z masłem jest bardziej kremowy i moim zdaniem - smaczniejszy.
350g waniliowego serka homogenizowanego
100g masła
3 łyżki cukru pudru (płaskie)
1 łyżeczka soku z cytryny
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i następnie dokładnie zmiksować z serkiem.
Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową.
Kruche babeczki wypełnione kremem.
Przepis na spody tu - klik.
Wygląda bardzo smakowicie :-) Jakiego konkretnie serka pani użyła? Na rynku dostępnych jest mnóstwo rodzajów, które różnią się konsystencją co może mieć niebagatelny wpływ na efekt końcowy.
OdpowiedzUsuńZgadza się. W domu nie jadamy takich serków solo, więc do kremu staram się jedyni używać jak najgęstszych. Czasami jest to serek homogenizowany z wiaderka, a tutaj akurat użyłam zwykłego z Biedronki.
UsuńSerek z wiaderka nie bedzie rzadki do torta moze dodac galaretke i zmiksowac ?
UsuńZ galaretką to będzie zupełnie inny krem i moim zdanie za słodki. Lepiej dodać żelatynę.
Usuń