piątek, stycznia 18, 2019

Ciasto Milky Way bez pieczenia






Ciasto Milky Way bez pieczenia to ekspresowy deser, który sprawdzi się niezależnie od okazji oraz pory roku.
Zawsze będzie na czasie i zapewniam, że posmakuje nie tylko dzieciom, ale również, a nawet przede wszystkim dorosłym!
Bo kto się oprze kremowi, który jest obłędnie mleczny, dość słodki i jednocześnie taki... delikatny.
Całość doskonale się komponuje z miękkimi herbatnikami i kuszącą polewą czekoladową.
Koniecznie spróbujcie, a z pewnością ciasto to będziecie często powtarzać, tak jak i ja!

(Forma o wymiarach około 20 x 20 cm)
Masa:
3/4 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego (polecam domowy - klik)
200g masła/margaryny
3 szklanki mleka w proszku (około 330g; nie granulowanego!)
Polewa:
150g czekolady (u mnie 75g mlecznej i 75g gorzkiej)
50 ml mleka/śmietanki
Ponadto:
190-200g herbatników kakaowych

Przygotować masę.
Mleko (zwykłe) z cukrami należy umieścić w garnuszku i mieszając - zagotować, aby rozpuściły się oba cukry.
Mieszankę zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Po tym czasie miękkie masło utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania stopniowo połączyć (*) z uprzednio przygotowanym słodkim mlekiem.
Następnie partiami (!) wsypać mleko w proszku.
Masę dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji oraz podzielić na dwie części.
Przygotować polewę.
 Czekoladę z dodatkiem mleka/śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do lekkiego przestudzenia.
Ciasto.
Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników (**), połowę masy mlecznej, herbatniki, resztę masy oraz ponownie ciastka.
Na końcu wierzch ciasta równomiernie pokryć płynną polewą czekoladową.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

 (*) Mleczną mieszankę należy dodawać po kilka łyżek, bo inaczej z masła mogą porobić się grudki i będzie wyglądało na zważone.
Jeśli mimo wszystko tak się stanie - bez paniki, gdyż podczas stopniowego dodawania mleka w proszku grudki znikną.
(**) W niektórych przepisach herbatniki należy moczyć w dodatkowym mleku, ale moim zdaniem to zbędne, ponieważ ciastka i tak miękną pod wpływem masy.
Dlatego najlepiej, aby ciasto przestało w lodówce całą noc i wtedy będzie idealne.


Inspiracja z dawnych zapisków.

12 komentarzy:

  1. Lubie takie ciasta bez pieczenia, Twoje wyśmienicie się prezentuje:)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś zrobilam🙂 bardzo dobre choć troszkę za słodkie, a cherbatniki fajnie chrupia jak nie namiekna 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodkość to kwestia gustu, ale cieszę się, że ciasto smakowało. Jest może zdjęcie? Z chęcią umieściłabym je na fb.

      Usuń
  3. Gówniany przepis. Szkoda że nie zrobiłam go z jakiegoś normalnego przepisu a nie stąd maskara

    OdpowiedzUsuń
  4. Specjalnie nie usunęłam tego komentarza, bo hejt wśród blogerów jej popularny. Proszę o wpis podpisany imieniem i nazwiskiem, bo anonimowo można wszystko ;)
    Ps. Z przepisu skorzystało wiele osób z powodzeniem - mam zdjęcia i opinie, więc?
    Poza tym przepis pochodzi z moich starych zapisków (wspomniałam o tym wyżej), więc zapewne na innych blogach jest taki sam lub bardzo podobny.
    Do hejtu trzeba było wybrać inny mój wpis ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger