piątek, grudnia 07, 2018

Sernik z domowym mlekiem skondensowanym (nigdy nie opada!)








 Sernik jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu i co najważniejsze... smakuje obłędnie.
Jego kremowa, ale zwarta konsystencja wprost rozpływa się w ustach!
Dlatego jeśli lubicie pyszne, delikatne serniki - ten z pewnością przypadnie Wam do gustu.
A jeżeli macie problemy z opadającymi wypiekami - tu nie ma takiej opcji!
Polecam!

(Forma o wymiarach 28 x 28 cm)
Spód:
300g kruchych ciasteczek/herbatników
120g masła/margaryny
Masa:
1 kg kilkakrotnie mielonego twarogu (może być z wiaderka, polecam twaróg sernikowy z Wielunia)
500g słodzonego mleka skondensowanego (przepis tu - klik)
1 szklanka śmietanki 30-36% (1 szklanka = 250 ml)
4 jajka
2 budynie śmietankowe/waniliowe
3 łyżki cukru pudru (płaskie; lub według smaku)

Przygotować spód.
  Pokruszone ciastka oraz miękkie masło/margarynę dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
(Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.)
Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki wymieszać jedynie do dokładnego połączenia się.
(Masy nie należy zbyt długo mieszać, ani napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.)
Całość odstawiać na kilkanaście minut, a następnie przelać na ciasteczkowy spód.
 Piec około 60-70 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać.)
 Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce.
Sernik dodatkowo udekorowałam polewą z czekolady karmelowej.

101 komentarzy:

  1. Ale cudo! Też uwielbiam ser Wielunia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a ser naprawdę jest dobry!

      Usuń
    2. Przepis najlepszy z najlepszych moje dziecko go uwielbia a zaznaczam że to jedyne ciasto które zjada🙂nic się nie dzieje i jest łatwy w przygotowaniu.

      Usuń
  2. A uda się z gotowym mlekiem skondensowanym?

    OdpowiedzUsuń
  3. A mleko z puszki może być?:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam prostszy 1kg sera w wiaderku 4 jaja 200g masła -roztopić 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 cukru 3 krople aromatu waniliowego wszystko wymieszać i piec 20 min 190stopni 30min 150 st. 30mni 120st,zostawic na 10 mni w piekarniku póżniej uchylić drzwiczki delikatnie i zostawić na 20 mn sernik nie opadnie jest to sernik bez spodu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ten jest skomplikowany? Dziękuję za przepis. Są różne proste receptury, ale smak inny.

      Usuń
    2. Zdecydowanie lepsza wersja to ta bez masła!

      Usuń
  5. Mleko skondensowane słodkie, czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy budyń wsypać proszek czy zrobić taki gotowy z mlekiem? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na jaki wymiar blaszki to przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta informacja widnieje nad składnikami: forma o wymiarach 28 x 28 cm.

      Usuń
  8. Wygląda niesamowicie apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie wstawiłam do piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobimy na święta dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na efekt i to ja dziękuję za skorzystanie z mojego przepisu.

      Usuń
  11. Zrobiłam już kajmak:) W którym sklepie kupowała Pani ten ser?

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam piekarnik elektryczny,który jakoś za mocno piecze od góry...W trakcie pieczenia kładę folie aluminiową na górę, czy to jest ok?Tj.czy sernik może przez to opaść i popękać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik nie opadnie, więc bez obaw. A popękać może przez zbyt długie pieczenie lub wysoką temperaturę. Myślę, że folia to dobry pomysł. Poza tym pęknięcia można ukryć polewą ;) Powodzenia!

      Usuń
  13. Dzisiaj upiekłam serniczek i jest boski.Genialnie prosty w wykonaniu i przepyszny ��.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się <3 A mogę prosić o zdjęcie do umieszczenia w galerii?

      Usuń
  14. Piekłam go na Święta i wyszedł piękny, wyrośnięty a przede wszystkim delikatny i przepyszny😍 rozpływał się w ustach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem proszę o zdjęcie ;) Cieszę się, że sernik smakował.

      Usuń
  15. Piekłam już ten sernik na swieta grudniowe i teraz też rodzinka sobie zazyczyla. Jest super dobry.

    OdpowiedzUsuń
  16. SmietŚmi zmiksować czy taką prosto z kartonika wlać?

    OdpowiedzUsuń
  17. Całe jajka, bez ucierania?

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie wskoczył do piekarnika
    😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z niecierpliwością czekam na efekt. Proszę się pochwalić :)

      Usuń
  19. A te mleko skondensowane można kupić w puszczę? Jak wtedy postępujemy? Gotujemy je czy jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i nie trzeba go gotować. Powinno być odrobinę gęste, ale lejące się.

      Usuń
  20. A jak dokładnie trzeba zrobić polewe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z odrobinką mleka. Można też to zrobić w rondelku uważając, aby się nie przypaliła. Jeśli chodzi o czekoladę karmelową to w sprzedaży jest dostępna znanej marki ;)

      Usuń
  21. Jak sernik, to ja bardzo chętnie ten przepis biorę :) Jak ogromny Ci wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i częstuj się. Ten sernik zawsze ładnie rośnie.

      Usuń
  22. Mam blaszkę 28/24nie jak w przepisie 28/28😬będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
  23. Powiem Ci że słodkie mleko w tym przepisie brzmi bardzo zachęcająco i kusząco. Wierzę że to dobry sernik!

    OdpowiedzUsuń
  24. Sernik zrobił furrorę😍🥰Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że posmakował <3 A masz może zdjęcie do umieszczenia w albumie na fb?

      Usuń
  25. Kradnę przepis
    Jestem maniaczką serników

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszności! A ja teraz nie jem słodyczy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To polecam jak będziesz miało odstępstwo od diety bez słodyczy :)

      Usuń
  27. Na tortownice o średnicy 18-20cm o ile zmniejszyć proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na tortownicę o średnicy 18 cm należy wziąć 1/3, a na 20 cm mniej niż połowę.

      Usuń
  28. Sernik wyszedł przepyszny a wykonanie bardzo proste👍Mój niejadek je już trzeci kawałek tak smakuje🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. A może zachowało się jakieś zdjęcie sernika do umieszczenia go w albumie na fb?

      Usuń
    2. Przepis fajny a dodatkowo to, że ser z wiaderka i ciasto nie opada. Super!

      Usuń
  29. Ech... A miałam przejść na dietę. Cóż! Zacznę od poniedziałku :D Koniecznie muszę przygotować ten serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo udany wypiek. Serniczek jak malowany 🙂


    OdpowiedzUsuń
  31. Budyń na 0.5 mleka 1 opakowanie czy 0.75?

    OdpowiedzUsuń
  32. Czy mozna zrobic ten sernik bez spodu ciasteczkowego?

    OdpowiedzUsuń
  33. Czy bez spodu tez dobrze wyrosnie?

    OdpowiedzUsuń
  34. Czy śmietana 18% może być? zamiast 30-36%?

    OdpowiedzUsuń
  35. Czy mleko skondensowane powinno ostygnąć przed dodaniem masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi być całkowicie zimne, ale tez dobrze, alby nie było baaardzo gorące.

      Usuń
  36. Mam glupie pytanie... Mase moge zmiksowac na gladko w robocie czy jednak lepiej by recznie wymieszac?
    Bede wdzieczna za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma głupich pytań. Preferuję ręcznie, ale można w robocie. Tylko, aby nie za długo.

      Usuń
    2. Bardzo dziekuje!!! Wyszlo przepyszne! Zakochalismy sie w nim :)

      Usuń
    3. A przy okazji w Pani blogu i przepisach. Dzisiaj beda zeberka ;)

      Usuń
    4. Miło mi <3 A może pani podesłać zdjęcia? Z chęcią umieszczę je na swojej stronie na fb.

      Usuń
  37. Wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje! Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  38. Dzień dobry, czy budyń ma być z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  39. W jakiej temperaturze piec w piekarniku elektrycznym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ustaw podobnie i obserwuj. Dodam, że mój piekarnik grzeje jedynie od dołu

      Usuń
  40. Czy mleko trzeba gotować w puszce i później dodać? I czy można dodać rodzynki jeśli tak to czy trzeba je sparzyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać gotowane mleko z puszki i rodzynki. Rodzynek nie trzeba sparzać.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger