Sernik jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu i co najważniejsze... smakuje obłędnie.
Jego kremowa, ale zwarta konsystencja wprost rozpływa się w ustach!
Dlatego jeśli lubicie pyszne, delikatne serniki - ten z pewnością przypadnie Wam do gustu.
A jeżeli macie problemy z opadającymi wypiekami - tu nie ma takiej opcji!
Polecam!
(Forma o wymiarach 28 x 28 cm)
Spód:
300g kruchych ciasteczek/herbatników
120g masła/margaryny
Masa:
1 kg kilkakrotnie mielonego twarogu (może być z wiaderka, polecam twaróg sernikowy z Wielunia)
500g słodzonego mleka skondensowanego (przepis tu - klik)
1 szklanka śmietanki 30-36% (1 szklanka = 250 ml)
4 jajka
2 budynie śmietankowe/waniliowe
3 łyżki cukru pudru (płaskie; lub według smaku)
Przygotować spód.
Pokruszone ciastka oraz miękkie masło/margarynę dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
Pokruszone ciastka oraz miękkie masło/margarynę dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia.
(Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.)
Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki wymieszać jedynie do dokładnego połączenia się.
(Masy nie należy zbyt długo mieszać, ani napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas
pieczenia.)
Całość odstawiać na kilkanaście minut, a następnie przelać na ciasteczkowy spód.
Piec około 60-70 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać.)
Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce.
Sernik dodatkowo udekorowałam polewą z czekolady karmelowej.
Ale cudo! Też uwielbiam ser Wielunia.
OdpowiedzUsuńDziękuję, a ser naprawdę jest dobry!
UsuńPrzepis najlepszy z najlepszych moje dziecko go uwielbia a zaznaczam że to jedyne ciasto które zjada🙂nic się nie dzieje i jest łatwy w przygotowaniu.
Usuńale smakowity:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńA uda się z gotowym mlekiem skondensowanym?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńA mleko z puszki może być?:-)
OdpowiedzUsuńTak.
Usuńmam prostszy 1kg sera w wiaderku 4 jaja 200g masła -roztopić 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 cukru 3 krople aromatu waniliowego wszystko wymieszać i piec 20 min 190stopni 30min 150 st. 30mni 120st,zostawic na 10 mni w piekarniku póżniej uchylić drzwiczki delikatnie i zostawić na 20 mn sernik nie opadnie jest to sernik bez spodu
OdpowiedzUsuńA ten jest skomplikowany? Dziękuję za przepis. Są różne proste receptury, ale smak inny.
UsuńZdecydowanie lepsza wersja to ta bez masła!
Usuń:)
UsuńMleko skondensowane słodkie, czy nie?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest napisane - słodzone.
UsuńCzy budyń wsypać proszek czy zrobić taki gotowy z mlekiem? ;)
OdpowiedzUsuńProszek.
UsuńNa jaki wymiar blaszki to przepis?
OdpowiedzUsuńTa informacja widnieje nad składnikami: forma o wymiarach 28 x 28 cm.
UsuńWygląda niesamowicie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika
OdpowiedzUsuńKoniecznie pochwal się efektem :)
UsuńZrobimy na święta dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt i to ja dziękuję za skorzystanie z mojego przepisu.
UsuńZrobiłam już kajmak:) W którym sklepie kupowała Pani ten ser?
OdpowiedzUsuńJest w większości super i hipermarketów.
UsuńMam piekarnik elektryczny,który jakoś za mocno piecze od góry...W trakcie pieczenia kładę folie aluminiową na górę, czy to jest ok?Tj.czy sernik może przez to opaść i popękać?
OdpowiedzUsuńSernik nie opadnie, więc bez obaw. A popękać może przez zbyt długie pieczenie lub wysoką temperaturę. Myślę, że folia to dobry pomysł. Poza tym pęknięcia można ukryć polewą ;) Powodzenia!
UsuńDzisiaj upiekłam serniczek i jest boski.Genialnie prosty w wykonaniu i przepyszny ��.
OdpowiedzUsuńCieszę się <3 A mogę prosić o zdjęcie do umieszczenia w galerii?
UsuńPiekłam go na Święta i wyszedł piękny, wyrośnięty a przede wszystkim delikatny i przepyszny😍 rozpływał się w ustach:)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem proszę o zdjęcie ;) Cieszę się, że sernik smakował.
UsuńPiekłam już ten sernik na swieta grudniowe i teraz też rodzinka sobie zazyczyla. Jest super dobry.
OdpowiedzUsuńCieszę się. A może ma pani zdjęcie?
UsuńSmietŚmi zmiksować czy taką prosto z kartonika wlać?
OdpowiedzUsuńProsto z kartonika.
UsuńCałe jajka, bez ucierania?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńDziękuję 😘
UsuńWłaśnie wskoczył do piekarnika
OdpowiedzUsuń😁
Z niecierpliwością czekam na efekt. Proszę się pochwalić :)
UsuńO musze go zorbic :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt!
UsuńA te mleko skondensowane można kupić w puszczę? Jak wtedy postępujemy? Gotujemy je czy jak?
OdpowiedzUsuńMożna i nie trzeba go gotować. Powinno być odrobinę gęste, ale lejące się.
UsuńA jak dokładnie trzeba zrobić polewe?
OdpowiedzUsuńCzekoladę roztopić w kąpieli wodnej z odrobinką mleka. Można też to zrobić w rondelku uważając, aby się nie przypaliła. Jeśli chodzi o czekoladę karmelową to w sprzedaży jest dostępna znanej marki ;)
UsuńKolejny cudowny wypiek
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło!
UsuńJak sernik, to ja bardzo chętnie ten przepis biorę :) Jak ogromny Ci wyrósł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i częstuj się. Ten sernik zawsze ładnie rośnie.
UsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
UsuńMam blaszkę 28/24nie jak w przepisie 28/28😬będzie ok?
OdpowiedzUsuńTak :) Będzie tylko ciut wyższy :)
UsuńPowiem Ci że słodkie mleko w tym przepisie brzmi bardzo zachęcająco i kusząco. Wierzę że to dobry sernik!
OdpowiedzUsuńJest! Może spróbujesz skorzystać z przepisu? Polecam.
UsuńJest PYSZNY! 😍🥰
UsuńCieszę się, że smakował <3
UsuńSernik zrobił furrorę😍🥰Dziękuję
OdpowiedzUsuńCieszę się, że posmakował <3 A masz może zdjęcie do umieszczenia w albumie na fb?
UsuńKradnę przepis
OdpowiedzUsuńJestem maniaczką serników
Czekam na efekt <3
UsuńPyszności! A ja teraz nie jem słodyczy...
OdpowiedzUsuńTo polecam jak będziesz miało odstępstwo od diety bez słodyczy :)
UsuńNa tortownice o średnicy 18-20cm o ile zmniejszyć proporcje?
OdpowiedzUsuńNa tortownicę o średnicy 18 cm należy wziąć 1/3, a na 20 cm mniej niż połowę.
UsuńSernik wyszedł przepyszny a wykonanie bardzo proste👍Mój niejadek je już trzeci kawałek tak smakuje🙂
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. A może zachowało się jakieś zdjęcie sernika do umieszczenia go w albumie na fb?
UsuńPrzepis fajny a dodatkowo to, że ser z wiaderka i ciasto nie opada. Super!
Usuń:)
UsuńEch... A miałam przejść na dietę. Cóż! Zacznę od poniedziałku :D Koniecznie muszę przygotować ten serniczek!
OdpowiedzUsuńWarto. I czekam na efekt.
UsuńBardzo udany wypiek. Serniczek jak malowany 🙂
OdpowiedzUsuńMiło mi.
UsuńBudyń na 0.5 mleka 1 opakowanie czy 0.75?
OdpowiedzUsuń2 budynie na 0,5 l mleka.
UsuńCzy mozna zrobic ten sernik bez spodu ciasteczkowego?
OdpowiedzUsuńOczywiście, ze tak.
UsuńCzy bez spodu tez dobrze wyrosnie?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńCzy śmietana 18% może być? zamiast 30-36%?
OdpowiedzUsuńMożna użyć 18%.
UsuńDziękuję!!!
Usuń<3
UsuńCzy mleko skondensowane powinno ostygnąć przed dodaniem masy?
OdpowiedzUsuńNie musi być całkowicie zimne, ale tez dobrze, alby nie było baaardzo gorące.
UsuńMam glupie pytanie... Mase moge zmiksowac na gladko w robocie czy jednak lepiej by recznie wymieszac?
OdpowiedzUsuńBede wdzieczna za odpowiedz :)
Nie ma głupich pytań. Preferuję ręcznie, ale można w robocie. Tylko, aby nie za długo.
UsuńBardzo dziekuje!!! Wyszlo przepyszne! Zakochalismy sie w nim :)
UsuńA przy okazji w Pani blogu i przepisach. Dzisiaj beda zeberka ;)
UsuńMiło mi <3 A może pani podesłać zdjęcia? Z chęcią umieszczę je na swojej stronie na fb.
UsuńWygląda przepysznie i na pewno tak smakuje! Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńDzień dobry, czy budyń ma być z cukrem czy bez?
OdpowiedzUsuńBez.
UsuńW jakiej temperaturze piec w piekarniku elektrycznym
OdpowiedzUsuńUstaw podobnie i obserwuj. Dodam, że mój piekarnik grzeje jedynie od dołu
UsuńCzy mleko trzeba gotować w puszce i później dodać? I czy można dodać rodzynki jeśli tak to czy trzeba je sparzyć?
OdpowiedzUsuńMożna dodać gotowane mleko z puszki i rodzynki. Rodzynek nie trzeba sparzać.
Usuń