Jeśli jesteście zabiegani lub macie troszkę mniejsze umiejętności w wypiekaniu makowców to ta wersja będzie dla Was idealna.
Ciasto jest naprawdę proste i ekspresowe w przygotowaniu, a przy tym naprawdę pysznie smakuje.
Masa makowa oraz herbatniki to nietuzinkowe połączenie, więc przyznajcie sami, że miło jest osiągnąć oryginalny efekt przy minimalnym wysiłku...
Koniecznie spróbujcie!
(Keksówka o wymiarach 9,5 x 22,5 cm)
1 puszka/850g masy makowej z bakaliami (*)
85g cukru
85g masła/margaryny
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej (płaskie)
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
około 200g herbatników
Opcjonalnie:
polewa czekoladowa
bakalie
Żółtka z cukrem utrzeć do białości i dokładnie połączyć z masłem/margaryną.
Następnie do masy jajeczno-tłuszczowej dodać masę makową oraz mąkę, miód i sok z cytryny.
Na końcu do całości delikatnie wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę.
W formie wysłanej papierem do pieczenia kolejno mieścić warstwę herbatników, 1/4 masy z makiem, herbatniki, masę, herbatniki i ponownie resztę masy.
(Powinny wyjść 3 warstwy z ciastkami i 4 z masą. Masa z makiem powinna być na wierzchu.)
Ciasto piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 50-60 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Makowiec całkowicie ostudzić na szafce kuchennej, a następnie opcjonalnie udekorować polewą czekoladową oraz posypać bakaliami.
(*) Użyłam masy z bakaliami Helio, ale jeśli Wasza masa ich nie posiada to należy dodać w sumie około 200-300g różnych orzechów i suszonych owoców.
Pyszota❤
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń