Nie sądziłam, że mój krem budyniowo-chałwowy - klik będzie cieszył się takim wielkim zainteresowaniem.
Zaczęliście wysyłać mi wiadomości, abym jak najszybciej podała przepis na wykorzystanie go we wspomnianym cieście.
To proszę!
Już wiecie, że krem smakuje przepysznie i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom chałwy.
Naprawdę kusi, aby go wyjadać z miski, więc moim pomysłem, aby właśnie tak się nie stało jest proste oraz szybkie ciasto.
W moim domu znika ono w oka mgnieniu, a sam krem zawsze robi wielkie wrażenie!
Polecam.
(Forma o wymiarach około 22 x 26 cm)
Krem:
750 ml mleka (3 szklanki o pojemności 250 ml)
2 żółtka
2 budynie śmietankowe
200g masła
300g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa)
Polewa:
150g czekolady (u mnie gorzka)
3 łyżki masła/mleka/słodkiej śmietanki
Dodatkowo:
około 350g herbatników kakaowych
Opcjonalnie:
sezam do posypania (u mnie biały i czarny)
Przygotować krem.
Z 750 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budynie z żółtkami.
Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Pozostałe mleko zagotować i następnie połączyć z mieszanką budyniowo-żółtkową.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Na końcu krem dokładnie wymieszać z uprzednio rozdrobnioną chałwą.
Ciasto.
Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę herbatników, połowę masy budyniowo-chałwowej, herbatniki, resztę masy i na końcu ponownie ciastka.
Całość wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej.
W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę.
Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na wierzchu ciasta i opcjonalnie posypać sezamem.
Ciasto schłodzić w lodówce.
(Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy ciastka zrobią się lekko miękkie.)
Super przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSmakowicie wyglada :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWspaniale komponuje się z piernikiem na powidłach śliwkowych ...Skorzystałam ...DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się, że mogłam zainspirować. Czekam na efekt :)
UsuńWitam, chciałabym użyć tego kremu jako 1 warstwę do tortu (tortownica 28 cm), wystarczy połowa porcji w takim przypadku?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńAle słodko! Super się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuń