środa, grudnia 12, 2018

Bazyliowy kurczak pieczony z suszonymi pomidorami i ząbkami czosnku



Tak przygotowany kurczak jest niezwykle aromatyczny i co najważniejsze... po prostu pyszny!
Mięso wychodzi miękkie oraz idealnie doprawione.
Zresztą bazylia, czosnek i suszone pomidory to świetne połączenie i zapewniam, że doskonale komponują się delikatnym drobiem.
Polecam!

1 kg dowolnych części z kurczaka (u mnie 2 duże ćwiartki przekrojone na połowę)
Marynata:
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli ziołowej (płaska)
1 łyżka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Dodatkowo:
30g suszonych pomidorów
6 ząbków czosnku (dużych)

Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.
Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka.
Mięso wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i między jego kawałki włożyć suszone pomidory (większe przekroić) oraz nieobrane ząbki czosnku.
Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 60-80 minut.
(Posiadam piekarnik gazowy. Długość pieczenia zależy od wielkości części kurczaka.)
Upieczone ząbki czosnku można obrać i podawać z kurczakiem (właśnie tak robię) lub przygotować z nich pyszną pastę na kanapki.

Przyprawy użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób.


6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger