Takie muffinki to doskonały pomysł na szybką i smaczną przekąskę oraz też śniadanie lub kolację.
Są bardzo aromatyczne i długo pozostają miękkie.
Można je przygotować poprzedniego dnia, a jeśli chcemy cieplutkiego muffina - wystarczy podgrzać go w mikrofalówce.
Polecam!
(około 5 sztuk)
100g mąki żytniej typ 720
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki soli (do smaku)
1 jajko
100 ml mleka
50 ml oleju
Dodatkowo:
50g żółtego sera
20g suszonych pomidory
Ponadto:
Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, natomiast pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy, a w drugiej - jajko, mleko i olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy, a w drugiej - jajko, mleko i olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu do ciasta dokładnie wmieszać żółty ser oraz suszone pomidory.
Formę
do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
Wierzch babeczek posypać dodatkowym serem.
Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Muffiny podawać na ciepło lub zimno - w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.
Wierzch babeczek posypać dodatkowym serem.
Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Muffiny podawać na ciepło lub zimno - w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami.
Przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!