Tak upieczony schab jest niezwykle aromatyczny i co ważne soczysty, a nie suchy jak to bywa z tym rodzajem mięsa.
W moim domu znika na ciepło z sosem jako danie główne oraz po ostygnięciu jako dodatek do chleba.
W marynacie dominuje koperkowa nuta, która podkreśla delikatność mięsa.
Jednakże jeśli nie przepadacie za koperkiem możecie go podmienić na swoje ulubione zioła.
Polecam!
1-1,2 kg schabu
Marynata:
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli ziołowej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka suszonego koperku
2 ząbki czosnku
Czosnek należy przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć, a następnie natrzeć nią uprzednio umyte i osuszone mięso.
Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie schab wsadzić piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 h) w 180 stopniach.
Mam wieczny problem z pieczeniem schabu! Zawsze mi wychodzi za suchy! Niby piekę tak samo jak ty w rękawie do pieczenia, na dodatek z różnych przepisów i marynat, a i tak ciągle suchy... Co ja robię nie tak???
OdpowiedzUsuńHmmm. Może trafiasz na feralne mięso? Na pewno nie powinno być mrożone. Ja czasami robię taką samą marynatę, identycznie piekę, a czasami mięsko wychodzi zupełnie inaczej.
UsuńPani Diano ... czy schab będzie idealnie upieczony czyli soczysty a nie suchy i nie łamiący się zależy nie tylko od rodzaju marynaty i czasu pieczenia (tutaj z pewnością podaje Pani zbyt długi okres pieczenia w tej temp zdecydowanie za długi góra 40-50min przy kawałku około 1 kg) ale gdzie kupimy ten schab...!? mięso te czyli schab w marketach, sklepach mniejszych i większych jest nastrzykiwane do granic możliwości roztworami które powodują jego dłuższy termin w wacum i oczywiście wzrost wagi, więc taki naszprycowany kawałek nigdy nie upiecze się dobrze ponieważ będzie przy pieczeniu uchodzić z niego woda tak czy siak jakość pieczeni zależy od jakości surowego mięsa ! a jeśli chodzi o czas pieczenia musi Pani popracować bo ja stawiam 100zł że ten sam kawałek tylko bez szprycy upiokę do 50 min w rękawie.... ot i tyle komentarza... pozdr
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. Nie zmienię czasu pieczenia, gdyż jest prawidłowy. Upieczony schab wyszedł soczysty i nie łamał się. Na zimno również był doskonały oraz mięciutki. Fakt, zależy to od mięsa i przyznam, że mam dostęp do sprawdzonego ze wsi, ale też kupuję je w marketach.
UsuńChcę upiec 2kg schabu. Czas i resztę podwoić?
OdpowiedzUsuńMarynat tak, ale czas najlepiej kontrolować już od 2 h.
Usuń