Uwielbiam rybę po grecku i nigdy nie zapomnę smaku tej, którą przygotowywała moja mama.
Dobrze, że wspomnień nikt nie zabiera...
Taka ryba świetnie smakuje na zimno i ciepło oraz nadaje się do przygotowania z kilkudniowym wyprzedzeniem.
Polecam!
700g filetów rybnych
sól, pieprz
Dobrze, że wspomnień nikt nie zabiera...
Taka ryba świetnie smakuje na zimno i ciepło oraz nadaje się do przygotowania z kilkudniowym wyprzedzeniem.
Polecam!
700g filetów rybnych
sól, pieprz
Panierka:
1-2 jajka (*)
mąka do obtaczania
mąka do obtaczania
Sos warzywny:
3-4 marchewki
2 pietruszki
2 cebule (duże)
spory kawałek selera
3-4 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
150-200g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Ponadto:
3-4 marchewki
2 pietruszki
2 cebule (duże)
spory kawałek selera
3-4 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
150-200g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Ponadto:
olej do smażenia
Rybę (mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem) pokroić w kawałki o średniej wielkości i lekko oprószyć solą oraz pieprzem.
Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i ponownie w mące.
Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu) i od razu układać w misce.
Marchew, pietruszkę oraz selera obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju.
Dodać uprzednio przygotowane warzywa, a po kilku minutach dolać odrobinę wody oraz wrzucić listki laurowe z zielem angielskim.
Całość poddusić przez około 10-15 minut i po tym czasie połączyć z koncentratem pomidorowym (najlepiej wymieszanym z kilkoma łyżkami wody).
Wszystko razem ponownie poddusić 10 minut, a następnie doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym).
Sos z warzywami przełożyć na rybę.
Rybę pod warzywną pierzynką po ostudzeniu schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.
(*) Można zrezygnować z panierowania w jajku. Rybę wystarczy obtoczyć w mące i od razu smażyć.
Każdy kawałek dokładnie obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku i ponownie w mące.
Smażyć na złoty kolor (na rozgrzanym tłuszczu) i od razu układać w misce.
Marchew, pietruszkę oraz selera obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oleju.
Dodać uprzednio przygotowane warzywa, a po kilku minutach dolać odrobinę wody oraz wrzucić listki laurowe z zielem angielskim.
Całość poddusić przez około 10-15 minut i po tym czasie połączyć z koncentratem pomidorowym (najlepiej wymieszanym z kilkoma łyżkami wody).
Wszystko razem ponownie poddusić 10 minut, a następnie doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym).
Sos z warzywami przełożyć na rybę.
Rybę pod warzywną pierzynką po ostudzeniu schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.
(*) Można zrezygnować z panierowania w jajku. Rybę wystarczy obtoczyć w mące i od razu smażyć.
Jednakże ja uwielbiam taką panierkę, a moja babcia dodatkowo obtacza rybę w bułce tartej - tak jak kotleta schabowego.
Przyprawy użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób.
Uwielbiam rybę po grecku :)
OdpowiedzUsuńJa też <3
UsuńTen sosik jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńBardzooo...!
UsuńOd niedawna jestem na fb i przyznaje masz świetne przepisy
OdpowiedzUsuńMiło mi :) Pozdrawiam <3
Usuń