Jeśli nie macie czasu na pracochłonne, świąteczne wypieki to mam dla Was pyszną propozycję, która zresztą sprawdzi się o każdej porze roku, jeżeli oczywiście jesteście fanami pierników.
Ten prezentowany jest ekspresowy w przygotowaniu, a dodatkowo mięciutki, wilgotny i długo pozostający świeży.
Możecie go przełożyć powidłami, lecz dla mnie najpyszniejsza jest wersja z bananem, mnóstwem polewy czekoladowej i chrupiącymi orzechami.
Koniecznie spróbujcie!
(Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm)
1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu (płynnego)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki kawy (ciepłej i mocnej) (*)
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu (płynnego)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki kawy (ciepłej i mocnej) (*)
2 łyżki przyprawy do piernika (płaskie)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 banan (duży)
Polewa:
100g czekolady mlecznej
50g masła lub 50 ml mleka/słodkiej śmietanki
Ponadto:
2 garście orzechów włoskich
Żółtko z cukrem należy utrzeć i powoli połączyć z miodem oraz kawą.
Następnie wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą oraz wlać olej.
Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubite na sztywno białko i kawałki banana.
Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec przez około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Przygotować polewę czekoladową.
W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekaną czekoladę.
Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
Lekko przestudzoną polewą polać ostudzone ciasto, a jego wierzch posypać orzechami.
(*) Możecie użyć kawy zbożowej, rozpuszczalnej lub mielonej.
Dla mnie zawsze zależy na dobrym smaku ciasta, więc zawsze używam tylko dobrej gatunkowo.
Tym razem była to kawa świeżo palona CREMA GOLD (mieszanka doskonałych kaw brazyliskich i kolumbijskich z dodatkiem robusty indyjskiej), która posiada mocny, czekoladowy smak i cudowny aromat.
Polecam ją nie tylko dla tych, którzy cenią dobrą jakość kawy, ale również dla osób potrzebujących szybko "stanąć na nogi", gdyż mieszanka posiada dużą zawartość kofeiny.
I u Ciebie pachnie świętami :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki nie tylko w święta :*
Usuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWspaniały piernik :) Już czuję ten zapach... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :*
UsuńCudowny piernik.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWygląda genialnie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
Usuńpychota <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńAh przypomniały mi się Święta :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny o każdej porze ;)
UsuńWłaśnie! Kto powiedział, że tylko w święta można piec takie pyszności ;)
UsuńZgadza się :)
UsuńAle smakowitości
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiekawe połączenie. Musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńWygląda bajecznie. Idealnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMuszę upiec na jutro. Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
Usuńwygląda pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńŚwietne połączenie, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńWygląda świetnie
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńKurcze na 1 jajku, muszę spróbować
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam!
Usuń