Placuszki są niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu, dlatego idealnie nadają się na szybkie śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę, którą można również zapakować do lunch boxa.
Składają się jedynie z 4 składników, ale możecie je urozmaicić zgodnie z własnymi upodobaniami.
Dodam jeszcze, iż subtelna miodowa nuta doskonale komponuje się z delikatną konsystencją każdego placka.
Polecam!
Polecam!
(około 7 sztuk)
50g płatków jaglanych (około 5 płaskich łyżek)
50 ml mleka
1 jajko
1 łyżka miodu
Ponadto:
olej/masło do smażenia
Wszystkie składniki na placuszki wymieszać i odstawić na kilka minut, aby płatki odrobinę napęczniały.
Po tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Bardzo kuszące :) Ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuń:*
UsuńRobie często sa przepyszne!!
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńczy płatki jaglane to to samo co kasza jaglana? :D
OdpowiedzUsuńNie, ale płatki jaglane można zastąpić owsianymi :)
UsuńNa pewno niebawem je zrobię:) bardzo prosty przepis na placuszki to to co ja i moje córeńki kochamy najbardziej :) Fajnie, krótko i zwięźle napisany przepis i dziękuję za podanie ekwiwalentu wagi płatków w łyżkach 😅 Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń