Przygotowanie takich żeberek jest bardzo proste i nie wymaga wielkich umiejętności.
Upieczone mięso wychodzi bardzo aromatyczne, delikatne w smaku i z łatwością odchodzi od kości.
Całość jest świetnie skomponowana smakowo - z subtelną nutą słodyczy, że naprawdę ciężko zrezygnować z dokładki.
W moim domu poniższa porcja wystarcza na dwie osoby.
Polecam!
500g żeberek wieprzowych
500g żeberek wieprzowych
Marynata:
1 łyżka miodu (płaska)
1 łyżka miodu (płaska)
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
Dodatkowo:
2 listki laurowe
Umyte i osuszone żeberka porozcinać na mniejsze kawałki, a składniki marynaty dokładnie wymieszać w osobnej miseczce.
Następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso.
Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
Po tym czasie żeberka z liśćmi laurowymi umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec do 60 minut w 180 stopniach.
Umyte i osuszone żeberka porozcinać na mniejsze kawałki, a składniki marynaty dokładnie wymieszać w osobnej miseczce.
Następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso.
Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
Po tym czasie żeberka z liśćmi laurowymi umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec do 60 minut w 180 stopniach.
Przyprawy użytyce w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób.
jutro koniecznie robię żeberka:)
OdpowiedzUsuńBędzie pysznie!
UsuńWyborne, robię już trzeci raz.
OdpowiedzUsuńSuper, a ma Pan/i zdjęcie?
Usuń