Szarlotka jest szybka, prosta i smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Przypomina mi jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński.
Pyszne, maślane oraz delikatnie ciasto rozpływa się w ustach.
Koniecznie spróbujcie!
(Tortownica o średnicy 18-20 cm)
200g mąki pszennej
150g cukru
80g masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jabłka
Obrane jabłka pokroić w kostkę, a mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną i dość sztywną masę.
(Potrwa to do około 10 minut.)
Ubijając, dodać miękkie masło.
(Nie przejmować się, jeśli masa będzie "grudkowata".)
Do miski wsypać kolejno: połowę mąki, jabłka oraz pozostałą mąkę.
Całość delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Inspiracja z książki "Krój, gotuj, wow".
Często robię takie ciasto. Ale przyznam szczerze, że nawet nie wiedziałam, że jest to "szarlotka po włosku ;) Przepis mam od babci ;)
OdpowiedzUsuńSuper. Ja znalazłam go w książce z włoskimi przepisami :)
UsuńJaka słodka Dziewczynka <3
OdpowiedzUsuńDziękuję <3 Natalia zawsze musi być w kuchni jak coś robię :)
UsuńWsypać połowę mąki potem jabłka i drugą połowę mąki, a co z masą jajeczną?
OdpowiedzUsuńWłaśnie do masy jajecznej wsypać połowę mąki, jabłka i resztę mąki.
Usuń