Przyznam, że pieczona dynia jest smaczna sama w sobie - bardzo ją lubię z odrobiną soli.
Mus/puree dyniowe zawsze przygotowuję w sporych ilościach oraz mrożę, gdyż jest ono niezastąpione w wielu wypiekach na słono i słodko, jako składnik deserów, dodatek do zup, czy innych potraw.
Moja córka kawałki dyni, jak również mus uwielbia w wersji solo.
Dodam jeszcze, że mus/puree można również przyrządzić gotując dynię na parze, ale osobiście preferuję jej upieczenie.
Dodam jeszcze, że mus/puree można również przyrządzić gotując dynię na parze, ale osobiście preferuję jej upieczenie.
dynia
Dynię umyć, osuszyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki i usunąć z nich zbędny środek z pestkami.
Wszystkie kawałki ułożyć skórką do dołu na dużej blaszce wysłanej papierem do pieczenia.
Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec przez 30-60 minut w temperaturze 190 stopni.
(Czas pieczenia zależy od gatunku oraz wielkości kawałków dyni. W gotową dynię powinien z łatwością wchodzić widelec.)
Następnie z upieczonych kawałków usunąć skórkę, a miąższ zblendować na gładką konsystencję.
Jeśli masa jest zbyt wodniasta - nadmiar wody należy delikatnie odcisnąć na sitku wyłożonym gazą, a jeśli zbyt sucha - dolać wody.
Mus/puree można zamrozić lub przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni.
Takie puree musi dobrze smakować :)
OdpowiedzUsuńU nas w domu baaardzo :)
UsuńFajny taki mus i rzeczywiście może być przydatny do wielu potraw :)
OdpowiedzUsuń