Placuszki smakują rewelacyjnie i w moim domu znikają ekspresowo.
Oprócz doskonałej propozycji na śniadanie, kolację, czy zwykłą przekąskę stanowią idealny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego ryżu.
Smak placków możecie dostosować do Waszych preferencji, a nawet przyrządzić je na słodko.
Polecam!
(około 12-13 sztuk)
50g ryżu (waga przed ugotowaniem, po ugotowaniu około 140g, czyli 3/4 szklanki)
1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki mąki pszennej (około 100g)
1 jajko
2 łyżki masła (płaskie)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki papryki słodkiej
1 szczypta papryki ostrej (solidna)
1 szczypta majeranku
1/3 łyżeczki soli (można dodać więcej)
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu i do jeszcze ciepłego wmieszać masło.
W misce należy wymieszać mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
Następnie powstałe ciasto dokładnie połączyć z ryżem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać solidne porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami lub w wersji solo.
(Na zimno również świetnie smakują.)
Użyłam ryżu jaśminowego Radix-Bis.
U mnie placki zazwyczaj znikają bez dodatków, ale ostatnio zrobiłam z nich a'la kanapki z paprykarzem wegetariańskim, który również dostępny jest w ofercie sklepu Radix-Bis.
U mnie placki zazwyczaj znikają bez dodatków, ale ostatnio zrobiłam z nich a'la kanapki z paprykarzem wegetariańskim, który również dostępny jest w ofercie sklepu Radix-Bis.
coś nowego, koniecznie trzeba wypróbować przepis
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt :)
Usuń