Muffinki smakują naprawdę rewelacyjnie!
Są mięciutkie, bardzo wilgotne i doskonale łączą dynię z pachnącym cynamonem oraz kawałkami czekolady.
Ich przygotowanie to dosłownie chwila, nawet mikser nie jest tu potrzebny, a efekt końcowy zadowoli każdego miłośnika pysznych babeczek!
I tak przy okazji... polecam mieć zapas puree z dyni, które u mnie obowiązkowo znajduje się w zamrażarce i sprawdza się o każdej porze roku.
(około 8 sztuk)
150g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki cynamonu
80g cukru
150g puree z dyni (przepis tu - klik)
1 jajko
50 ml jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki cynamonu
80g cukru
150g puree z dyni (przepis tu - klik)
1 jajko
50 ml jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
50 ml oleju
Ponadto:
50g chocolate chips/dowolnej czekolady
50g chocolate chips/dowolnej czekolady
Do pierwszej miski należy przesiać mąkę, cynamon oraz sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej wymieszać - jajko, cukier, puree z dyni, jogurt/kefir/maślankę i olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu do ciasta wmieszać chocolate chips lub posiekaną czekoladę.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na końcu do ciasta wmieszać chocolate chips lub posiekaną czekoladę.
Formę
do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości
papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
smakowity przepis:)
OdpowiedzUsuń:*
Usuńtak hallowenowo :)
OdpowiedzUsuńOdrobinkę ;)
UsuńAle pycha.
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPyszne muffinki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuń