Jej autorkami są mama i córka, kucharki oraz właścicielki baru śniadaniowego
W swoim dziele umieściły mnóstwo inspirujących przepisów, przeplatających się z
opowieściami ich oraz ich przyjaciół, którzy dzielą się wspomnieniami z dzieciństwa i
sekretnymi recepturami na najlepsze jajka na świecie.
Ta książka to prawdziwy zbiór prostych oraz jednocześnie niebanalnych przepisów z jajkiem w roli głównej.
"W szklance, na miękko i w koszulce. Do śniadania, obiadu, a nawet na podwieczorek. Bez niego nie ma gęstych sosów i puszystych biszkoptów. Jajko to podstawa w kuchni. Wiedzą o tym nawet wegańscy terroryści, którzy nieudolnie próbują je odtworzyć z tajemniczych mieszanek z siemienia lnianego."
Książka została podzielona na działy:
- Niezbędnik jajkowy
- Śniadanie od rana do wieczora
- Plackowate i naleśnikowate oraz dwie zupy dla kontrastu
- Słodkości i słabości
- Małe i cieszy
Całość jest bardzo ładnie wydana, a wszystkie przepisy zostały opatrzone apetycznymi zdjęciami.
To naprawdę świetna pozycja dla miłośników jajek, ale i nie tylko!
Z pewnością każdy się skusi na niejedną potrawę zaprezentowane w książce, a przy okazji dowie się wielu przydatnych informacji oraz może poczytać ciekawe historyjki.
Polecam!
Dane o książce:
Autorzy: Kasia i Zosia Pilitowskie
Liczba tron: 192
Format: 19 x 24 cm
Oprawa: miękka
Format: 19 x 24 cm
Oprawa: miękka
Premiera: 03.10.2018
Wydawnictwo: Buchmann
Nie przepadam za jajkami ale pomysł na książkę jest ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTa książka jest bardzo dobrą pozycją dla mojej córki, bo ona uwielbia potrawy z jajek. Ładne wydanie książki.
OdpowiedzUsuńPolecam i faktycznie, książka jest bardzo ładnie wydana.
UsuńBrzmi świetnie:) Inspiracji nigdy za wiele :)
OdpowiedzUsuńZgadza się!
UsuńMam tę książkę. Tez uważam, że jest świetna. Zrobiłam pasztet z soczewicy. Pycha!!!
OdpowiedzUsuńZgadzam się, książka jest super.
Usuń