Wiem, wiem, że jesień to czas na rozgrzewające słodkości, ale niezależnie od pory roku moja zamrażarka posiada zapas mrożonych bananów oraz domowych lodów.
Prezentowany deser to też doskonała propozycja na nadmiar bananów.
Ja gdy wiem, że nie zdążę ich zużyć - to od razu porcjuję i mrożę.
Są one doskonałymi składnikami koktajli lub przeróżnych deserów.
Tym razem chciałabym Wam zaprezentować prostą wersję deseru lodowego, który możecie wzbogacić swoimi ulubionymi dodatkami.
Polecam!
3 banany
1 łyżeczka kakao
Dodatkowo u mnie:
1 łyżeczka cukru kokosowego
Banany należy obrać ze skórki, przekroić na 4-5 części, a następnie włożyć do woreczka foliowego lub zamykanego pudełka (*) i schłodzić w zamrażarce.
Zamrożone banany wyjąc z zamrażarki i odstawić na 2-3 minuty (**).
Po tym czasie owoce z kakao zblendować na jednolitą konsystencję.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
(*) Mrożone banany można przechowywać nawet kilka tygodni.
(**) Jeśli posiadacie dobry blender/malakser to banany można blendować od razu po wyjęciu z zamrażarki.
Kakao i cukier koksowy użyty w przepisie pochodzą ze sklepu Yerba Mate 24.
Wygląda mega apetycznie i jest poste w przygotowaniu. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
Usuń