Babeczki z czarnym sezamem, cukrem kokosowym i rodzynkami to jedne z moich ulubionych babeczek i odkąd przygotowałam je po raz pierwszy - piekłam je już mnóstwo razy.
Chyba nigdy mi się nie znudzi ten obłędny smak!
Babeczki są mocno sezamowe oraz dzięki dodatkowi cukru kokosowego takie... lekko karmelowe.
I ostatnio ulubione mojej córki rodzynki.
Naprawdę połączenie wszystkich tych składników jest zaskakująco rewelacyjne!
Poza tym ciastka wyglądają nietuzinkowo, prawda?
Możecie też użyć sezamu białego, ale czarny jest bardziej intensywniejszy w smaku i nie posiada goryczki.
Oprócz tego jest dużo zdrowszy, ale nie będę na ten temat za bardzo się rozpisywać.
Po prostu skorzystajcie z przepisu, a zapewniam, że jeszcze nie raz go powtórzycie.
A jeśli macie większą rodzinę to zróbcie potrójną porcję!
Ja często robię mniejsze ilości, bo praktycznie każdego dnia mam coś nowego.
Jednakże często wracam do swoich przepisów.
Polecam!
Babeczki z czarnym sezamem, cukrem kokosowym i rodzynkami - składniki:
(5 sztuk)
100g mąki pszennej
50g masła
50g cukru kokosowego
5 łyżek mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
50g czarnego sezamu
50g rodzynek
Babeczki z czarnym sezamem, cukrem kokosowym i rodzynkami - przygotowanie:
Masło należy roztopić i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
W pierwszej misce wymieszać jajko, masło, mleko i cukier, a w drugiej - mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
Na końcu do ciasta wmieszać sezam z rodzynkami.
.
Formę
do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości
papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić na kratce do ostudzenia.
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić na kratce do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!