Placuszki są bardzo proste w przygotowaniu, ładnie się smażą oraz świetnie smakują.
Ze względu na grubość mi drobinę przypominają delikatne racuszki.
Możecie je wzbogacić cebulą, czy szczypiorkiem lub doprawić według własnego smaku.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia.
Polecam!
(około 10 sporych sztuk)
200g twarożku (typu grani)
1 jajko
5 łyżek mąki (płaskie; u mnie żytna typ 720)
1 puszka tańczyka (o wadze około 185g netto)
1 łyżeczka koperki
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki papryki ostrej
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
1 szczypta sody (solidna)
Ponadto:
masło/olej do smażenia
Twarożek dokładnie wymieszać z jajkiem oraz z mąką.
Do powstałej masy wmieszać uprzednio odcedzonego tuńczyka.
Całość doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać dość spore porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor.
(1 łyżka stołowa na 1 placek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor.
Pyszne placuszki. Uwielbiam tuńczyka 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo ciekawy przepis :) Chętnie go sprawdzę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam na efekt.
Usuńjaki ciekawy przepis! :) z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam na efekt.
UsuńMuszą być bardzo smaczne, wszystko to co lubię w składzie 😍
OdpowiedzUsuńMoże się skusisz skorzystać z przepisu?
Usuń