wtorek, sierpnia 07, 2018

Pieczone udka z kurczaka w marynacie miodowo-cytrynowej z czosnkiem




Tak przygotowane udka są przepyszne!
Mięso jest niezwykle aromatyczne oraz miękkie i soczyste.
Delikatny posmak cytryny idealnie łączy się z delikatną słodkością miodu, czosnkiem i lekką pikantnością papryki.
Całość jest tak zharmonizowana, że z pewnością posmakuje każdemu.
Polecam!

8 podudzi z kurczaka
Marynata:
  1 łyżka oleju
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1 łyżeczka papryki słodkiej
 1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka tymianku
1-1,5 łyżeczki soli (lub według gustu)
 
Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.
(Czosnek pokroić w plasterki, posiekać lub przecisnąć przez praskę.)
Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą, w której przebywało i przykryć folią aluminiową.
Udka należy piec w rozgrzanym piekarniku około 60-90 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie mięso obrócić na drugą stronę, a pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby skórka nabrała złocistego koloru.
 

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger