Kiedyś nie przepadałam za mięsem z piersi indyka lub kurczaka, ale ostatnio mogłabym je jeść niemalże codziennie.
Lubię przygotowywać lekkie obiady, które ze smakiem zjada moja córka, a przy okazji ja korzystam.
Frytki z kurczaka smakują rewelacyjnie i doskonale sprawdzą się jako przekąska z ulubionym sosem lub dietetyczny obiad podany z warzywami oraz np. ryżem.
Polecam!
(1-2 porcje)
1 pojedyncza pierś z kurczaka
Dodatkowo:
3 łyżki oleju
przyprawa do kurczaka lub dowolne ulubione
Pierś z kurczaka należy umyć, osuszyć, a następnie pokroić w paseczki przypominające tradycyjne frytki ziemniaczane.
Każdy kawałek mięsa posmarować olejem oraz obficie posypać przyprawami.
Całość luźno umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
(W międzyczasie frytki przemieszać. Mięso powinno być delikatnie przyrumienione.)
Proste, smaczne i zdrowe czyli to co najbardziej lubię :D
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńFrytki to z ziemniaków :D
OdpowiedzUsuńNiekoniecznie ;)
UsuńPysznie :) Moje maluchy też uwielbiają pieczonego kurczaka :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń