Ciasteczka są pyszne oraz bardzo proste w przygotowaniu.
Odrobinę różnią się od tych klasycznych z mąki pszennej, ale przyznam, że ich kruchość i smak niesamowicie kusi.
W moim domu znikają bardzo szybko.
Koniecznie sami przekonajcie się dlaczego!
(około 9 sztuk)
1 szklanka kaszy manny (1 szklanka = 250 ml; około 200g)
75g masła
1/4 szklanki cukru pudru (około 60g)
1 jajko
Dodatkowo:
50g suszonych owoców (u mnie niesiarkowane morele, figi i rodzynki)
Wszystkie składniki (oprócz suszonych owoców) dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu do masy wmieszać pokrojone owoce.
Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę spłaszczyć, a następnie z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze
wysłanej papierem do pieczenia.
Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
A czy można użyć zwykłej kaszy manny?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście że można.
Usuńświetne ciasteczka
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPyszne! Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńNie mam mąki i szukałam przepisu na możliwości mojej spiżarni w tych czasach...
Cieszę się, że mogłam pomóc. Czekam na efekt.
Usuń