Ciasteczka smakują rewelacyjnie i wprost rozpływają się w ustach!
Piekłam je niejednokrotnie i za każdym razem znikały w ekspresowym tempie.
Ich smak można wzbogacić poprzez
dodanie np. cukru waniliowego, aromatu, czekolady, czy bakalii.
Jednak dla mnie najbardziej smakuje poniższa wersja.
Uwielbiam tą cukrową skorupkę!
Polecam.
(około 24 sztuk)
1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1 szczypta soli
100g miękkiego masła
2 jajka
2/3 szklanki cukru
Dodatkowo:
cukier do obtaczania
(około 24 sztuk)
1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1 szczypta soli
100g miękkiego masła
2 jajka
2/3 szklanki cukru
Dodatkowo:
cukier do obtaczania
Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą.
Następnie całość wymieszać (najlepiej dłonią) z masłem.
Dodać jajka, cukier i dokładnie wyrobić.
Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę obtoczyć w cukrze i zachowując 3 cm odstępy - ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec 15-20 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Następnie całość wymieszać (najlepiej dłonią) z masłem.
Dodać jajka, cukier i dokładnie wyrobić.
Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę obtoczyć w cukrze i zachowując 3 cm odstępy - ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec 15-20 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Przepis z bloga: Mała Cukierenka, a uprzednio z książki: "Ciasteczka 1001
przepisów z całego świata i na każdą okazję” (Reader’s Digest).
Uroczy kolorek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPrzepiękne kolory :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCzy mąkę kukurydzianą można zastąpić kaszką?
OdpowiedzUsuńKaszka i mąka to zupełnie inne produkty.
UsuńDziękuję są piękne❤🌞🌻
OdpowiedzUsuń