Jest to jedna z najłatwiejszych szarlotek, która nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych.
Wszystko wystarczy dobrze wymieszać, wstawić do piekarnika, odczekać około godziny i już - mamy gotowe ciasto!
Szarlotka smakuje naprawdę rewelacyjnie i z pewnością nigdy mi się nie znudzi.
Piekłam ją już dziesiątki razy - zawsze znikała w oka mgnieniu.
Do jabłek zawsze dodaję dużo cynamonu, ale jeśli go nie lubicie, to możecie pominąć.
Polecam!
(Tortownica o średnicy 18-20 cm lub większa keksówka)
1-1,2 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1 szczypta soli
100-120 masła (*) (w zależności od szerokości formy)
Masło schłodzić w zamrażarce.
W tym czasie należy obrać i zetrzeć jabłka na grubych oczkach tarki.
Opcjonalnie owoce można wymieszać z cynamonem.
Suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, kaszę, proszek do pieczenia, sól) dokładnie ze sobą połączyć i całość podzielić na 3 części.
Na dno formy wysłanej papierem do pieczenia równomiernie wysypać pierwszą porcję suchych składników, następnie wyłożyć 1/2 startych jabłek i kolejno suche składniki, jabłka, suche składniki.
(Jabłek nie należy odciskać z nadmiaru soku, ani nie uklepywać na cieście.)
Wierzch ciasta posypać startym na duże wiórki masłem.
Szarlotkę piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach.
Kroić po ostudzeniu.
(*) Masło można zastąpić margaryną lub olejem.
W tym czasie należy obrać i zetrzeć jabłka na grubych oczkach tarki.
Opcjonalnie owoce można wymieszać z cynamonem.
Suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, kaszę, proszek do pieczenia, sól) dokładnie ze sobą połączyć i całość podzielić na 3 części.
Na dno formy wysłanej papierem do pieczenia równomiernie wysypać pierwszą porcję suchych składników, następnie wyłożyć 1/2 startych jabłek i kolejno suche składniki, jabłka, suche składniki.
(Jabłek nie należy odciskać z nadmiaru soku, ani nie uklepywać na cieście.)
Wierzch ciasta posypać startym na duże wiórki masłem.
Szarlotkę piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach.
Kroić po ostudzeniu.
(*) Masło można zastąpić margaryną lub olejem.
Bardzo lubię tą szarlotkę :) Łatwa w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna :)
OdpowiedzUsuńZgadza się.
UsuńIdę po jabłka i zabieram się za pieczenie 😋
OdpowiedzUsuńSuper! Czekam na efekt.
Usuńulubiona w moim domu :)
OdpowiedzUsuń