Tak przygotowane udka smakują rewelacyjnie i przypadną do gustu nie tylko zwolennikom pikantnych smaków, ponieważ można przygotować ich łagodniejszą wersję.
Mięso wychodzi bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste oraz posiada kusząco zarumienioną skórkę.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia.
Polecam!
8 podudzi z kurczaka
Marynata:
3 łyżki jogurtu naturalnego (płaskie)
1 łyżka miodu (płynnego)
1,5 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1-1,5 łyżeczki soli (lub według gustu)
Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.
Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą, w której przebywało i przykryć folią aluminiową.
Udka należy piec w rozgrzanym piekarniku około 60-90 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie mięso obrócić na drugą stronę, a pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby skórka nabrała złocistego koloru.
Pyszne udka
OdpowiedzUsuńOj taaak. Dziękuję.
UsuńSmaczne połączenie składników :)
OdpowiedzUsuń