czwartek, lipca 26, 2018

Pieczone udka z kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej na ostro



Tak przygotowane udka smakują rewelacyjnie i przypadną do gustu nie tylko zwolennikom pikantnych smaków, ponieważ można przygotować ich łagodniejszą wersję.
Mięso wychodzi bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste oraz posiada kusząco zarumienioną skórkę.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia.
Polecam!

8 podudzi z kurczaka
Marynata:
3 łyżki jogurtu naturalnego (płaskie)
1 łyżka miodu (płynnego)
1,5 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1-1,5 łyżeczki soli (lub według gustu)

Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać.
Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą, w której przebywało i przykryć folią aluminiową.
Udka należy piec w rozgrzanym piekarniku około 60-90 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie mięso obrócić na drugą stronę, a pod koniec pieczenia zdjąć folię, aby skórka nabrała złocistego koloru.

3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger