Babeczki smakują przepysznie, a ich przygotowanie to dosłownie chwila!
Są takie maślane i cudownie pachnące, że ciężko poprzestać na jednej sztuce.
Całość doskonale komponuje się z borówkami lub jagodami i bitą śmietaną.
Wszystkie proporcje są łatwe do zapamiętania, więc koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że niejednokrotnie wrócicie do tego przepisu!
Polecam.
(około 8 sztuk)
100g mąki pszennej
100g cukru
100g masła
2 jajka (około 100g)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
100g borówek/jagód
Ponadto:
bita śmietana (*)
Masło rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
W misce utrzeć (rózgą lub mikserem) jajka z cukrem.
Do masy jajecznej dodać cukier waniliowy oraz masło.
Następnie ciągle mieszając - należy stopniowo wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Na końcu do ciasta należy wmieszać owoce.
Formę
do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości
papilotek; uwaga, bo babeczki mocno urosną podczas pieczenia) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i po ostudzeniu na kratce udekorować bitą śmietaną.
Ciastka wyjąć z blachy i po ostudzeniu na kratce udekorować bitą śmietaną.
(*) Można użyć gotowej bitej śmietany w sprayu, ale w tym przypadku babeczki należy udekorować praktycznie przed spożyciem.
Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie bitej śmietany z kremówki (200 ml śmietanki + 1 łyżeczka cukru pudru), bądź z proszku (1 opakowanie + 200 ml mleka).
Ja akurat pod ręką miałam "Śnieżkę" z Cykorii, która idealnie się sprawdziła.
Bardzo smaczne i rzeczywiście szybko i łątwo się robi.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNa 10 dkg mąki aż tyleproszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuń