Chlebek cukiniowy jest świetną propozycją na śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę.
Idealnie smakuje z masłem i odrobiną dżemu, ale ja uwielbiam go podjadać bez jakichkolwiek dodatków.
Jest delikatnie słodki i odrobinę wilgotny, a chrupiąca skórka niesamowicie kusi.
Przyznam, że cukinia nie jest wyczuwalna i moi znajomi zawsze myślą, że to zwykle, mniej słodkie ciasto.
Taki chlebek można przygotować na mnóstwo sposobów i tym samym każdorazowo nadać mu innego smaku.
U mnie tym razem w wypieku znalazły się pestki dyni.
Całość wyszła obłędna!
Polecam.
(U mnie forma o wymiarach około 9,5 x 27,5 cm, ale może być większa)
300g cukinii
200 ml oleju (może być roztopione masło)
200g cukru
2 jajka
400g mąki pszennej/orkiszowej
50-80g pestek dyni
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szczypta soli
Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki i delikatnie odsączyć z nadmiaru płynu.
W jednej misce dokładnie wymieszać olej, cukier, jajka i na końcu cukinię, a w drugiej mąkę, pestki z dyni, sodę oczyszczoną oraz sól.
Następnie zawartości obu misek należy wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Całość przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 50-60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Wspaniały chlebek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Naprawdę smakuje pysznie, polecam.
UsuńPysznie wygląda i na pewno genialnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Jest pyszny :*
UsuńWygląda obłędnie, jeszcze ten piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuń