Takie placuszki to doskonała propozycja na szybkie śniadanie oraz pożywną przekąskę, którą można też zabrać do szkoły lub pracy.
Idealnie smakują na ciepło i zimno, w wersji solo, jak również z dowolnym sosem, jogurtem, czy z ulubionymi dodatkami.
Polecam!
(około 11 sztuk)
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 cebula
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz
3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz
Ponadto:
masło/olej do smażeni
Kukurydzę należy odsączyć z zalewy i umieścić w misce.
Dodać cebulę, mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko, a następnie całość zblendować na jednolitą konsystencję.
Powstałą masę doprawić do smaku solą z pieprzem.
Na patelni rozgrzać masło lub olej i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka na 1 placek.)
Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
Cudowne placuszki kochana :-) a olej Woj-len używam od dwóch lat i jestem mu wierna :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, ja również :)
UsuńKiedyś robiłam placuszki z kukurydzy ;)
OdpowiedzUsuńSmakowały?
Usuńsuper mają kolorek
OdpowiedzUsuńTaki słoneczny :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńI smaczny, więc polecam :)
UsuńBardzo dobre .Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńMiło mi i zachęcam do podsyłania zdjęć z wykonanych potraw wg mojej receptury :)
Usuń