Jeśli Wy lub Wasze dzieci macie ochotą na szybki, lekki i smaczny obiad - to koniecznie zainspirujcie się tym przepisem.
Pierś z indyka z cukinią, marchewką i porem jest świetnym, a przy tym bardzo pysznym połączeniem.
Przygotowanie całości zajmuje kilkanaście minut, więc to również doskonała propozycja do osób, które nie mają czasu na bardziej skomplikowane potrawy.
Użyjcie swoich ulubionych przypraw, ponieważ ja w diecie mojej córki ograniczam sól, więc mój bulion był delikatny, a indyka z warzywami tym razem doprawiłam słodką papryką oraz aromatyczną bazylią.
I proporcje również dostosujcie do własnych potrzeb.
Polecam!
100g piersi z indyka
100g cukinii
1 marchewka
kawałek białej części pora
Dodatkowo:
mąka pszenna
100 ml bulionu/wody
1 listek laurowy
ulubione przyprawy
Ponadto:
2 łyżeczki masła
Pierś z indyka pokroić w kostkę, a następnie obtoczyć w mące i delikatnie zarumienić na łyżeczce masła.
Mięso przełożyć do garnuszka.
Cukinię z marchewką zetrzeć na grubych oczkach tarki, a pora drobno pokroić.
Na patelni po indyku roztopić pozostałe masło i podsmażyć na nim warzywa (*), które jak będą prawie miękkie należy połączyć z indykiem.
Dodać listek laurowy.
Całość zalać bulionem/wodą i dusić do miękkości, a na końcu doprawić do smaku.
(*) Warzywa najlepiej podsmażać pod przykryciem i co jakiś czas je przemieszać.
Uważać, aby się nie przypaliły.
Lekka potrawka ;)
OdpowiedzUsuńI smaczna :)
Usuńsama bym taki obiadek zjadła , pycha :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJestem zakochana! Bardzo cieszę się, że trafiłam na Pani bloga. Niedawno zdiagnozowano u mnie refluks żołądka i szukam przepisów, których będę mogła użyć. Blogi osób takich jak Pani są dla mnie wybawieniem!
OdpowiedzUsuńTo współczuję, bo mam podobne problemy. Dziękuję za miły komentarz.
Usuń