Ciasto jest niesamowicie pyszne, kusi zapachem, a dodatkowo jest proste w przygotowaniu.
Idealnie smakuje jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika oraz po całkowitym ostygnięciu.
Kokos, truskawki i banan to świetne połączenie, którego musicie spróbować.
Polecam!
(Forma o wymiarach około 22 x 26 cm)
Kruche ciasto:
300g mąki pszennej
100g wiórków kokosowych
150g cukru pudru
200 g masła/margaryny
2 jajka
100g wiórków kokosowych
150g cukru pudru
200 g masła/margaryny
2 jajka
2 łyżki cukru wanilinowego (płaskie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Dodatkowo:
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 banany (średnie)
400-500g truskawek
Ponadto:
cukier puder do posypania wierzchu
Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i podzielić na 2 części - 2/3 oraz 1/3.
Mniejszy kawałek owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika, a większym wyłożyć dno blaszki uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i całość schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto w formie wstawić do rozgrzanego piekarnika, podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni i lekko przestudzić.
Następnie spód równomiernie posypać wiórkami i umieścić na nim plasterki banana oraz połówki truskawek obtoczonych w mące ziemniaczanej - przekrojoną stroną do góry.
Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto z zamrażarki.
Całość ponownie umieścić w piekarniku i piec około 30 minut.
Ostudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.
ale apetyczne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńNa lato jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńOj tak, ale i nie tylko.
UsuńTa kruszonka na górze bardzo do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńCieszę się. Uwielbiam kruszonki ;)
Usuń