sobota, czerwca 23, 2018

Incola, czyli polska marka bezglutenowa - recenzja


Przyznam szczerze, że nie jestem na diecie bezglutenowej, ale miałam z nią styczność i posiadam znajomych, którzy nie tolerują glutenu lub dobrowolnie z niego zrezygnowali.
Kiedyś posiadałam spore problemy żołądkowe i lekarze zakładali ręce, więc co raz słyszałam nowe hipotezy, zalecenia itp.
Był okres, że całkowicie musiałam zrezygnować z glutenu i do dziś pamiętam, jak mało co nie płakałam myśląc: zero naleśników, ciast, ciasteczek, makaronu, wszystkiego co lubię najbardziej!
Wtedy produkty bezglutenowe nie były tak rozpowszechnione.
Jednak to nie gluten odpowiadał z moje problemy z układem pokarmowym.
Dziś zalecenie niespożywania żywności z glutenem nie wywarłoby na mnie jakiegokolwiek wrażenia, ponieważ moja wiedza na ten temat jest już bardzo znaczna.


Spotkałam się z wieloma osobami, które na samą myśl, że coś jest bezglutenowe stwierdzą: nijakie, czy niejadalne.
Z doświadczenia wiem, że wcale tak nie jest, dlatego na blogu możecie znaleźć wiele bezglutenowych pyszności - klik.
Na sklepowych półkach także można znaleźć bardzo szeroki asortyment żywności bezglutenowej.
Być może nie wszystkie "gotowce" są rewelacyjne w smaku, ale z pewnością mogę polecić Wam markę Incola, która w swojej ofercie posiada smaczne ciasta, chleby, świetne mąki i inne przekąski.


Firma od dawna nie jest mi obca, ale nie wszystkie jej produkty były mi znane
Jednak ostatnio miałam możliwość wszystko nadrobić i utwierdzić się w przekonaniu, iż Incola produkuje bezglutenową, smaczną żywność.

Poniżej przedstawię kilka produktów, które według mnie zasługują na szczególne uznanie.

 1. Bezglutenowy chleb rustykalny z orzechami.

Chleb z orzechami pekan, który posiada lekko śmietankowy smak.


Informacja o alergenach: bez dodatku glutenu, pszenicy, soi, jaj.


2. Bezglutenowe ciasto Straciatella.

Waniliowe ciasto nakrapiane drobinkami z belgijskiej czekolady.


Informacja o alergenach: bez dodatku glutenu, pszenicy.
Może zawierać mleko.

3. Bezglutenowy Mini Truskawkowiec.

Puszyste ciastko waniliowe, którego smak został delikatnie przełamany aromatycznymi kawałkami liofilizowanych truskawek.


 Informacja o alergenach: bez dodatku glutenu, pszenicy.
Może zawierać soję, mleko.


4. Bezglutenowy makaron Fusilli tricolore.

Makaron wzbogacony naturalnymi ekstraktami szpinaku oraz papryki, co podkreśla jego wyjątkowy smak i aromat.


Informacja o alergenach: bez dodatku glutenu, pszenicy, jaj, soi, mleka.

5. Bezglutenowy makaron Spaghetti alla Chitarra.

Jest charakterystyczny dla włoskiego regionu Abruzji.
Produkowany z użyciem narzędzia przypominającego gitarę, przyjął nazwę tego instrumentu.


Informacja o alergenach: bez dodatku glutenu, pszenicy, jaj, soi, mleka.

6. Bezglutenowe płatki Teff.

Delikatne płatki teff są pysznym źródłem błonnika, żelaza, wapnia i aminokwasów egzogennych.
To doskonały produkt dla sportowców, który szybko niweluje stres oksydacyjny.
Idealne nadają się do potraw o niskim indeksie glikemicznym.


Informacja o alergenach: bez dodatku glutenu, pszenicy, jaj, soi, mleka.

7. Bezglutenowe Chrupaki o smaku pizzy.

 Lekki i cienkie wafelki, które pokochają miłośnicy pizzy.


Informacja o alergenach: bez dodatku glutenu, pszenicy, jaj, orzechów, siarczanów, sezamu.
Mogą zawierać śladowe ilości mleka i soi.

8. Bezglutenowe Chrupaki naturalne.

Kruche i cieniutkie wafelki, które bardzo dobrze smakują solo lub przekładane ulubionym kremem bądź konfiturą.


Informacja o alergenach: bez dodatku glutenu, pszenicy, jaj, orzechów, siarczanów, sezamu.
Mogą zawierać śladowe ilości mleka i soi.

Podsumowanie:

 Produkty marki Incola są certyfikowane są przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa jest wyraźnym sygnałem, że oznaczone nim wyroby są bezpieczne dla osób cierpiących na alergie pokarmowe i celiakię.


Oprócz tego naprawdę smakują.
Ciasta, chleby oraz makarony są pyszne i dowodzą, że brak glutenu wcale nie wpływa na ich smak.
Jednak u nas najszybciej zniknęły Chrupaki, a miałam ich sporo opakowań.
Okazały się idealną przekąską, która niesamowicie wciąga.
Natomiast patki Teff przemyciłam między innymi do diety mojej córki.
Są cennym źródłem wapnia, żelaza magnezu, cynku i kwasu foliowego oraz niezbędnych w diecie aminokwasów.
Zawierają też mnóstwo żelaza, dzięki czemu doskonałe uzupełniają dietę osób z niedokrwistością.

Incola?

Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger