Przyznam szczerze, że nie jestem na diecie bezglutenowej, ale miałam z nią styczność i posiadam znajomych, którzy nie tolerują glutenu lub dobrowolnie z niego zrezygnowali.
Kiedyś posiadałam spore problemy żołądkowe i lekarze zakładali ręce, więc co raz słyszałam nowe hipotezy, zalecenia itp.
Był okres, że całkowicie musiałam zrezygnować z glutenu i do dziś pamiętam, jak mało co nie płakałam myśląc: zero naleśników, ciast, ciasteczek, makaronu, wszystkiego co lubię najbardziej!
Wtedy produkty bezglutenowe nie były tak rozpowszechnione.
Jednak to nie gluten odpowiadał z moje problemy z układem pokarmowym.
Dziś zalecenie niespożywania żywności z glutenem nie wywarłoby na mnie jakiegokolwiek wrażenia, ponieważ moja wiedza na ten temat jest już bardzo znaczna.
Spotkałam się z wieloma osobami, które na samą myśl, że coś jest bezglutenowe stwierdzą: nijakie, czy niejadalne.
Z doświadczenia wiem, że wcale tak nie jest, dlatego na blogu możecie znaleźć wiele bezglutenowych pyszności - klik.
Na sklepowych półkach także można znaleźć bardzo szeroki asortyment żywności bezglutenowej.
Być może nie wszystkie "gotowce" są rewelacyjne w smaku, ale z pewnością mogę polecić Wam markę Incola, która w swojej ofercie posiada smaczne ciasta, chleby, świetne mąki i inne przekąski.
Firma od dawna nie jest mi obca, ale nie wszystkie jej produkty były mi znane
Jednak ostatnio miałam możliwość wszystko nadrobić i utwierdzić się w przekonaniu, iż Incola produkuje bezglutenową, smaczną żywność.
Poniżej przedstawię kilka produktów, które według mnie zasługują na szczególne uznanie.
1. Bezglutenowy chleb rustykalny z orzechami.
Chleb z orzechami pekan, który posiada lekko śmietankowy smak.
Informacja o alergenach: bez dodatku glutenu, pszenicy, soi, jaj.
2. Bezglutenowe ciasto Straciatella.
Waniliowe ciasto nakrapiane drobinkami z belgijskiej czekolady.
Informacja o alergenach: bez dodatku glutenu, pszenicy.
Może zawierać mleko.
3. Bezglutenowy Mini Truskawkowiec.
Puszyste ciastko waniliowe, którego smak został delikatnie przełamany aromatycznymi kawałkami liofilizowanych truskawek.
Informacja o alergenach: bez dodatku glutenu, pszenicy.
Może zawierać soję, mleko.
4. Bezglutenowy makaron Fusilli tricolore.
Makaron wzbogacony naturalnymi ekstraktami szpinaku oraz papryki, co podkreśla jego wyjątkowy smak i aromat.
Informacja o alergenach: bez dodatku glutenu, pszenicy, jaj, soi, mleka.
5. Bezglutenowy makaron Spaghetti alla Chitarra.
Jest charakterystyczny dla włoskiego regionu Abruzji.
Produkowany z użyciem narzędzia przypominającego gitarę, przyjął nazwę tego instrumentu.
Informacja o alergenach: bez dodatku glutenu, pszenicy, jaj, soi, mleka.
6. Bezglutenowe płatki Teff.
Delikatne płatki teff są pysznym źródłem błonnika, żelaza, wapnia i aminokwasów egzogennych.
To doskonały produkt dla sportowców, który szybko niweluje stres oksydacyjny.
Idealne nadają się do potraw o niskim indeksie glikemicznym.
Informacja o alergenach: bez dodatku glutenu, pszenicy, jaj, soi, mleka.
7. Bezglutenowe Chrupaki o smaku pizzy.
Lekki i cienkie wafelki, które pokochają miłośnicy pizzy.
Informacja o alergenach: bez dodatku glutenu, pszenicy, jaj, orzechów, siarczanów, sezamu.
Mogą zawierać śladowe ilości mleka i soi.
8. Bezglutenowe Chrupaki naturalne.
Kruche i cieniutkie wafelki, które bardzo dobrze smakują solo lub przekładane ulubionym kremem bądź konfiturą.
Informacja o alergenach: bez dodatku glutenu, pszenicy, jaj, orzechów, siarczanów, sezamu.
Mogą zawierać śladowe ilości mleka i soi.
Podsumowanie:
Produkty marki Incola są certyfikowane są przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa jest wyraźnym sygnałem, że oznaczone nim wyroby są bezpieczne dla osób cierpiących na alergie pokarmowe i celiakię.
Oprócz tego naprawdę smakują.
Ciasta, chleby oraz makarony są pyszne i dowodzą, że brak glutenu wcale nie wpływa na ich smak.
Jednak u nas najszybciej zniknęły Chrupaki, a miałam ich sporo opakowań.
Okazały się idealną przekąską, która niesamowicie wciąga.
Natomiast patki Teff przemyciłam między innymi do diety mojej córki.
Są cennym źródłem wapnia, żelaza magnezu, cynku i kwasu foliowego oraz niezbędnych w diecie aminokwasów.
Zawierają też mnóstwo żelaza, dzięki czemu doskonałe uzupełniają dietę osób z niedokrwistością.
Incola?
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!