sobota, maja 05, 2018

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu




Chyba każdy zna tą zieloną, lekko kwaskowatą i... pyszną zupę.
W moim domu bywa bardzo często.
W sezonie gotuję ją ze świeżego szczawiu, a poza - z gotowego ze słoiczków, którego zawsze mam ogromny zapas.
A Wy lubicie zupę szczawiową?

mięso na wywar
około 200g świeżego szczawiu (*)
5-6 ziemniaków
1 marchewka (duża)
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2-3 listki laurowe
 3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
  śmietana
jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu)

Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych oraz ziela angielskiego.
Następnie do garnka należy wrzucić uprzednio pokrojone warzywa.
 Całość gotować do miękkości jarzyn.
Szczaw dokładnie umyć, drobno posiekać i przełożyć do zupy - około 10 minut przed końcem jej gotowania.
Na końcu zupę doprawić do smaku i podawać z pokrojonymi jajkami oraz śmietaną.
(Jajka można posiekać i wraz ze śmietaną wymieszać jeszcze w garnku.)

(*) Można użyć gotowego szczawiu ze słoiczka. Tylko wtedy proporcje będą inne. Spójrzcie tu - klik.

Użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger