sobota, maja 12, 2018

Zdrowe zamienniki cukru i aż 151 przepisów - recenzja książki Przemysława Muszyńskiego


"Zdrowe zamienniki cukru" to książka Przemysława Muszyńskiego, którą można nabyć na stronie księgarni TaniaKsiążka.pl.
Zresztą znajdziecie tam mnóstwo ciekawych poradników i nie tylko.

Podobnie jak nikotyna i alkohol, cukier także może prowadzi do uzależnienia. 
Powoduje nie tylko nadwagę, próchnicę i cukrzycę, ale również takie choroby jak ADHD, Alzheimera i raka. 
Oczywiście, jeśli nie jest stosowany z umiarem.
Przyznam, że uwielbiam wszelkie słodkości i w swojej kuchni używam wielu zamienników cukru.
Z zaciekawieniem również przeczytałam całą książkę, która okazała się bardzo cennym źródłem przydatnej wiedzy i mnóstwa ciekawostek.


 Pewnie wiele osób uważa, że zamieniając biały cukier na brązowy lub trzcinowy - stosuje jego zdrowy odpowiednik i bezkarnie dodaje go do deserów bądź słodzi swoje napoje.
Tak naprawdę cukier brązowy jest mniej słodszy od zwykłego i tym samym należy go użyć więcej, aby uzyskać ten sam efekt słodkości.
Cukier brązowy i trzcinowy to po prostu marketing.
 
"Cukier brązowy. Mimo, że często sprzedawany jest na stoiskach ze zdrową żywnością tak naprawdę nie posiada żadnych zalet. Jest to zwykły cukier (...). Jedynym powodem, dla którego jego stosowanie może być bardziej dietetyczne niż białego cukru, jest fakt, że sprzedaje się go w dużo mniejszych pudełkach oraz za wyższą cenę."

"Cukier trzcinowy. Biały cukier (czasem z dodatkiem barwnika lub karmelu) uzyskany z trzciny cukrowej. Liczenie na to, że produkt w czymś nam pomorze jest naiwnością. Nie różni się niczym, poza niezbyt istotnym szczegółem w produkcji, od cukru białego."

A Wy jaki macie stosunek do cukru?
Staracie się go unikać, czy wybieracie jego zamienniki?
Zastanawialiście się co jest lepsze: stewia czy ksylitol?
Jakie zamienniki dostępne w sprzedaży?
Które z nich nadają się do pieczenia, dla diabetyków lub osób będących na diecie odchudzającej?
Jak dawkować poszczególne słodziki, aby potrawy były odpowiednio słodkie?

Powyżej wymieniłam co poniektóre pytania, na które odpowiedzi znajdują się w książce.
Ponadto autor prezentuje 17 zamienników cukru, które są dostępne na polskim rynku oraz 151 przepisów na przeróżne słodkości.
Prosty przelicznik dawek ułatwi ich przygotowanie wykorzystując dowolny zamiennik cukru.
Jedynym ograniczeniem mogą być właściwości danej substancji, np. stewia lub ksylitol nie nadają się do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto nie urośnie.



 Przepisy zostały podzielone na rozdziały:

- Ciasta i ciasteczka 
- Torty, ciasta wielkanocne i wigilijne
- Tarty i ich krewniacy
- Przekąski wytrawne
- Dania z owoców
- Naleśniki, racuchy i omlety
- Desery
- Lody
- Napoje

 Każdy rozdział zaczyna się przydatnymi informacjami, a
wszystkie słodkości są bardzo łatwe przygotowaniu, więc bez problemu każdy sobie z nimi poradzi.





 Zamienniki cukru, które zostały przedstawione w książce:

Aspartam
Erytrytol
Fruktoza
Glukoza
Ksylitol
Lo Han Gou
Lukrecja
Melasa
Miód
Sacharyna i sacharyniany
Słodkie ziele Azteków
Słód
Stewia
Sukraloza
Syrop daktylowy
Syrop klonowy
Syrop z agawy


 Książka jest naprawdę godna polecenia, a przepisy w niej zawarte nadają się także dla diabetyków.
Dzięki niej moja wiedza na temat cukru sporo się poszerzyła, bo przyznam, że nie znałam niektórych zamienników cukru (np. Lo Han Gou, słodkiego ziela Azteków) oraz ich dawkowania, aby ich używając uzyskać taki sam efekt słodkości - co daje cukier biały.

Polecam!

 
Dane o książce:

 Autorzy: Przemysław Muszyński
Liczba tron: 154
Format: 15 x 21 cm
Oprawa:miękka
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: EscapeMagazine.pl

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger