Tak przygotowany schab jest pyszny, delikatny i idealnie skomponowany z musztardowym posmakiem, który nadaje mu marynata jogurtowa (*).
Do tego nadaje się do grillowania o każdej porze roku i nie tylko w plenerze, ponieważ można go przyrządzić na patelni grillowej lub w ostateczności upiec w piekarniku.
(Zalecam użycie rękawa do pieczenia.)
Koniecznie spróbujcie!
(Zalecam użycie rękawa do pieczenia.)
Koniecznie spróbujcie!
500g schabu
Marynata:
5 łyżek jogurtu naturalnego (płaskich)
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki majeranku
3 ząbki czosnku
Przygotować marynatę.
Czosnek należy drobno posiekać, a następnie wszystkie składniki porządnie wymieszać.
Schab pokroić w plastry o grubości 2-3 cm, lekko rozklepać i umieścić w uprzednio przygotowanej marynacie.
(Każdy kawałek mięsa powinien być dokładnie pokryty marynatą.)
Całość przykryć i odstawić do lodówki minimum na 2-3 godziny, a
najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, delikatnie strząchnąć jej nadmiar i ułożyć na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej.
Grillować z obu stron po kilka minut, aż schab będzie miękki.
(*) Dobrze przyrządzona marynata ma wydobyć walory smakowe mięsa,
napełnić je aromatem przypraw, zapobiec przed wysuszeniem podczas
obróbki termicznej lub sprawić, aby mięso odpowiednio „skruszało”.
Dlatego oprócz zachowania proporcji warto zwrócić uwagę na jakość mięsa i pozostałych składników.
Dlatego oprócz zachowania proporcji warto zwrócić uwagę na jakość mięsa i pozostałych składników.
Schab to nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli :*
Nie lubisz? Może być kurczak. Pozdrawiam.
UsuńNie jem mięsa ;)
Usuń:)
UsuńO kurczę aż sie głodna zrobiłam hah. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZapraszam na porcyjkę i również pozdrawiam.
UsuńSuper przepis. Wypróbuję w weekend.
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam na efekt.
Usuń