środa, maja 16, 2018

Placuszki z cukinii z tuńczykiem i rzodkiewką



Uwielbiam placuszki z cukinii, dlatego na blogu prezentowałam już niejedną ich wersję, ale z pewnością ujrzycie więcej takich pysznych propozycji.
Wracając do przepisu...
Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i kusząco pachnące.
Cukinia idealnie komponuje się z tuńczykiem oraz leciutko chrupiącą rzodkiewką.
Wbrew pozorom to jedne z najlepszych, zdrowych połączeń.
Koniecznie spróbujcie!

(około 10 sztuk)
1 mała cukinia (około 200g)
  1 jajko
  2 łyżki mąki pszennej (czubate)
sól, pieprz
Dodatkowo:
 1/2 puszki tuńczyka w oleju (może też być w wodzie lub sosie własnym)
5 rzodkiewek
Ponadto:
masło/olej do smażenia

Umytą cukinię zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach, tuńczyka odcedzić z oleju, rzodkiewki pokroić w półplasterki, a białko ubić na sztywną pianę.
W misce wymieszać cukinię, mąkę oraz żółtko i następnie delikatnie wmieszać pianę z białka.
Na końcu masę połączyć z tuńczykiem i rzodkiewką.
Całość doprawić do smaku (solą z pieprzem).
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. 
Podawać solo lub z ulubionym sosem.
 

8 komentarzy:

  1. Apetyczne placuszki :) Cukinię i tuńczyka bardzo lubię, ale jeszcze takich placuszków z dodatkiem rzodkiewki nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mały eksperyment, który okazał się świetnym pomysłem. Polecam.

      Usuń
  2. Świetny pomysł, wyglądają mega smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger