Uwielbiam placuszki z cukinii, dlatego na blogu prezentowałam już niejedną ich wersję, ale z pewnością ujrzycie więcej takich pysznych propozycji.
Wracając do przepisu...
Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i kusząco pachnące.
Cukinia idealnie komponuje się z tuńczykiem oraz leciutko chrupiącą rzodkiewką.
Wbrew pozorom to jedne z najlepszych, zdrowych połączeń.
Wbrew pozorom to jedne z najlepszych, zdrowych połączeń.
Koniecznie spróbujcie!
(około 10 sztuk)
1 mała cukinia (około 200g)
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej (czubate)
sól, pieprz
Dodatkowo:
1/2 puszki tuńczyka w oleju (może też być w wodzie lub sosie własnym)
1/2 puszki tuńczyka w oleju (może też być w wodzie lub sosie własnym)
5 rzodkiewek
Ponadto:
masło/olej do smażenia
Umytą cukinię zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach, tuńczyka odcedzić z oleju, rzodkiewki pokroić w półplasterki, a białko ubić na sztywną pianę.
W misce wymieszać cukinię, mąkę oraz żółtko i następnie delikatnie wmieszać pianę z białka.
Na końcu masę połączyć z tuńczykiem i rzodkiewką.
Całość doprawić do smaku (solą z pieprzem).
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Podawać solo lub z ulubionym sosem.
Apetyczne placuszki :) Cukinię i tuńczyka bardzo lubię, ale jeszcze takich placuszków z dodatkiem rzodkiewki nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńMały eksperyment, który okazał się świetnym pomysłem. Polecam.
UsuńNa pewno by mi posmakowały!!! :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńŚwietny pomysł, wyglądają mega smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
UsuńEkstra!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam spróbować :)
Usuń