Jest to pyszny deser, który wywodzi się z Włoch, a jego receptura troszkę różni się w zależności od regionu.
Salame al cioccolato ma nawet swój dzień, który obchodzi się 5 kwietnia.
W regionie Emilia-Romagna jest to deser typowo wielkanocny.
W regionie Emilia-Romagna jest to deser typowo wielkanocny.
Przyznam, że trochę przypomina polski blok czekoladowy, ale w smaku czuć sporą różnicę.
Salame di cioccolato jest przepyszne, takie maślane i mocno czekooolaaadowe.
Naprawdę, wprost rozpływa się w ustach i kusząco wygląda.
Dodatkowo przygotowanie całości to tylko chwila, a efekt....?
Koniecznie spróbujcie!
(U mnie długość około 23 cm i średnica 6-7 cm)
200g czekolady gorzkiej
150g masła minimum 82%
150g cukru
1 łyżka rumu (można dodać inny alkohol lub sok np. pomarańczowy)
150g masła minimum 82%
150g cukru
1 łyżka rumu (można dodać inny alkohol lub sok np. pomarańczowy)
Dodatkowo:
200-250g ciastek (*)
Ponadto:
cukier puder do dekoracji
cukier puder do dekoracji
Czekoladę należy rozpuść w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia.
Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z alkoholem/sokiem.
Dodać rozpuszczoną czekoladę i całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu wmieszać uprzednio pokruszone ciastka.
(Powinny być widoczne ich niewielkie kawałki.)
Powstałą masę wyłożyć na folię spożywczą i ściśle zwinąć jak salami.
(Końce powinny być szczelnie zaciśnięte.)
Czekoladowe salami schłodzić w lodówce, aby masa całkowicie stężała.
Po tym czasie udekorować cukrem pudrem.
(*) Tym razem dodałam herbatniki, ciasteczka maślane i regionalne - Cukry Nyskie.
Herbatniki są cięższe, więc warto ich dodać 250g.
Jeśli również dodacie lżejsze ciastka to wystarczy pokruszyć ich mniej.
Dla fanów czekolady :)
OdpowiedzUsuńOwszem, ale i nie tylko <3
OdpowiedzUsuńSuper ja jeszcze bym dodała orzechy włoskie i rodzynki
OdpowiedzUsuń:)
Usuń