Sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się jako zdrowa i lekka przekąska.
Jeśli jesteście na diecie odchudzającej to do takich sałatek warto dodać olej lniany (*), który oprócz swych właściwości zdrowotnych - usprawnia procesy spalania tkanki tłuszczowej oraz zapobiega jej odkładaniu się.
Przyznam, że sporadycznie go używałam, ale teraz ze względu na córkę to obowiązkowy produkt w mojej kuchni, ponieważ jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także kwasów jednonienasyconych oraz witaminy E.
Kwasy omega 3 zawarte w oleju lnianym mają wpływ na rozwój dziecka, wzmacniając jego układ nerwowy, poprawiają pracę mózgu i odporność organizmu.
Zresztą mogłabym tak pisać i pisać...
Po prostu polecam tą sałatkę, oczywiście z olejem lnianym!
250g brokuła
150g serka wiejskiego (1 opakowanie)
olej lniany
sól, pieprz
Opcjonalnie:
ulubione ziarna/pestki (u mnie prażone siemię lniane)
Różyczki brokuła należy ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie.
Brokuła przestudzić, a następnie delikatnie przemieszać z serkiem wiejskim.
Całość doprawić do smaku i skropić olejem lnianym.
(*) Najlepszy jest olej tłoczny na zimno, nierafinowany i niefiltrowany.
Należy też pamiętać, aby go spożywać na zimno i w potrawach, których temperatura nie przekracza 35 stopni C.
A tak przy okazji to proste sałatki warto ładnie udekorować, aby wyglądały na bardziej apetyczne.
Nawet jedna rzodkiewka odmieni wygląd całości.
Jeśli ktoś z Was jest laikiem w takich sprawach to śmiało mogę polecić obierak 4 w 1 firmy Borner.
Kiedy jeszcze jadłam nabiał to robiłam tego typu sałatki ale posypywałam migdałami ;)
OdpowiedzUsuńTeż pysznie!
Usuń