niedziela, kwietnia 15, 2018

Domowy majonez


Majonez został przygotowany według wskazówek mojej mamy.
Domowy majonez jest pyszny, choć mniej trwały od sklepowego - wiadomo, brak konserwantów.
Ekonomicznie również bardziej opłaca się zrobienie własnego.
Jednakże w tym przypadku najważniejszy jest smak!
Do majonezu możecie dodawać różne składniki.
Dobrym przykładem jest prażona cebulka, suszona natka pietruszki lub czosnek.
Zwykły olej można też połączyć ze smakowym. 
Polecam!
 
1 żółtko
1 łyżka musztardy (czubata)
1-2 łyżki octu
3/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 litra oleju
 
Do wysokiego naczynia wbić żółtko, dodać łyżkę musztardy oraz odrobinę soli i cukru.
Całość miksować na wysokich obrotach - powoli wlewając olej.
Na koniec majonez wymieszać z octem.
(Ewentualnie doprawić.) 
W przypadku, gdy majonez będzie za gęsty można dolać wody lub mleka (w smaku będzie bardziej kremowy).

11 komentarzy:

  1. W jakiej temperaturze muszą być składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej w temperaturze pokojowej, choć, przyznam, że czasami wyciągam je prosto z lodówki i też jest wszystko w porządku.

      Usuń
  2. Nigdy nie robiłam ale na pewno taki smakuje lepiej niż gotowy ze sklepu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, domowy jest pyszny i polecam spróbować :)

      Usuń
    2. Moja Babcia robi a la majonez (śmietana, ugotowane zółtko z jajka oraz musztarda) ;) Ja ogólnie nie jem jajek ale podeslę Babci Twój przepis :)

      Usuń
    3. A możesz mi podać dokładniejszą recepturę a'la majonezu babci? Brzmi ciekawie.

      Usuń
  3. Domowy majonez robię od kilku lat. Jest nieporównywalnie smaczniejszy i przede wszystkim dużo zdrowszy od kupnego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już ze zdjęcia widać, że jest świetny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile tego majonezu wyjdzie z tej proporcji

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger