Majonez został przygotowany według wskazówek mojej mamy.
Domowy majonez jest pyszny, choć mniej trwały od sklepowego - wiadomo, brak konserwantów.
Ekonomicznie również bardziej opłaca się zrobienie własnego.
Jednakże w tym przypadku najważniejszy jest smak!
Do majonezu możecie dodawać różne składniki.
Dobrym przykładem jest prażona cebulka, suszona natka pietruszki lub czosnek.
Zwykły olej można też połączyć ze smakowym.
Polecam!
Do majonezu możecie dodawać różne składniki.
Dobrym przykładem jest prażona cebulka, suszona natka pietruszki lub czosnek.
Zwykły olej można też połączyć ze smakowym.
Polecam!
1 żółtko
1 łyżka musztardy (czubata)
1-2 łyżki octu
3/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 litra oleju
1 łyżka musztardy (czubata)
1-2 łyżki octu
3/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 litra oleju
Do
wysokiego naczynia wbić żółtko, dodać łyżkę musztardy oraz odrobinę soli i cukru.
Całość miksować na wysokich obrotach - powoli wlewając olej.
Całość miksować na wysokich obrotach - powoli wlewając olej.
Na koniec majonez wymieszać z octem.
(Ewentualnie doprawić.)
(Ewentualnie doprawić.)
W przypadku, gdy majonez będzie za gęsty można dolać wody lub mleka (w smaku będzie bardziej kremowy).
W jakiej temperaturze muszą być składniki?
OdpowiedzUsuńNajlepiej w temperaturze pokojowej, choć, przyznam, że czasami wyciągam je prosto z lodówki i też jest wszystko w porządku.
UsuńNigdy nie robiłam ale na pewno taki smakuje lepiej niż gotowy ze sklepu ;)
OdpowiedzUsuńTak, domowy jest pyszny i polecam spróbować :)
UsuńMoja Babcia robi a la majonez (śmietana, ugotowane zółtko z jajka oraz musztarda) ;) Ja ogólnie nie jem jajek ale podeslę Babci Twój przepis :)
UsuńA możesz mi podać dokładniejszą recepturę a'la majonezu babci? Brzmi ciekawie.
UsuńDomowy majonez robię od kilku lat. Jest nieporównywalnie smaczniejszy i przede wszystkim dużo zdrowszy od kupnego.
OdpowiedzUsuńTo fakt :)
UsuńJuż ze zdjęcia widać, że jest świetny :-)
OdpowiedzUsuńA ile tego majonezu wyjdzie z tej proporcji
OdpowiedzUsuńPonad 500g.
Usuń