Uwielbiam placki z cukinii, dlatego na blogu prezentowałam już kilka wersji, ale z pewnością ujrzycie jeszcze niejedną ich propozycję.
Wracając do przepisu...
Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i aromatyczne.
Idealnie komponują się z sosem czosnkowym, który nadaje im pysznego charakteru.
Koniecznie spróbujcie!
(około 7-8 sztuk)
1 mała cukinia (około 200g)
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej (czubate)
1 mała cukinia (około 200g)
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej (czubate)
suszona bazylia
sól, pieprz
sól, pieprz
Dodatkowo:
50g żółtego sera
50g żółtego sera
Ponadto:
masło/olej do smażenia
Sos czosnkowy:
100 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
cukier puder (do smaku)
sól, pieprz
Przygotować sos.
Jogurt połączyć z majonezem, a następnie wymieszać z czosnkiem uprzednio przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
Przygotować placki.
Umytą cukinię zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach, białko ubić na sztywną pianę, a ser pokroić w drobną kostkę.
W misce wymieszać cukinię, mąkę, żółtko, ser i na końcu delikatnie wmieszać pianę z białka.
Masę doprawić do smaku (bazylią, solą i pieprzem).
Placki smażyć z obu stron na rumiano, a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Umytą cukinię zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach, białko ubić na sztywną pianę, a ser pokroić w drobną kostkę.
W misce wymieszać cukinię, mąkę, żółtko, ser i na końcu delikatnie wmieszać pianę z białka.
Masę doprawić do smaku (bazylią, solą i pieprzem).
Placki smażyć z obu stron na rumiano, a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Podawać z sosem.
A mnie się nigdy kupy nie trzymają,zawsze się rozwalą przy przewracaniu
OdpowiedzUsuńHmmm... Nie mam takiego problemu. A może spróbuj z mojego przepisu?
Usuń